25.11.2016
Hämeenkyrön kunta, Yhteiskoulu, Hämeenkyrö

Yläkoulun digituutorit

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Ajatus digituutorioppilaista syntyi opetuksen digiloikan keskellä. Oppimateriaalin ja oppimisympäristöjen siirtyminen verkkoon kyllä helpotti sekä oppilaan että opettajan työskentelyä, mutta käytännön asioissa opettaja oli usein ylityöllistetty.

Kun huomattiin, että joka luokassa on aina oppilaita, joille tietotekniikan käyttö on tuttua ja helppoa, päätettiin tehdä heistä opettajan avuksi digituutoreita, vertaiskouluttajia omiin luokkiin.
Ratkaisu
Digituutoritoiminta käynnistyi keväällä 2015 koulun kerhona. Ohjaava opettaja koulutti oppilaat käyttämään perusteellisesti eri oppiaineissa käytettäviä sovelluksia ja auttamaan tarvittaessa myös opettajia yksinkertaisissa tvt-pulmatilanteissa.

Toiminta kustannettiin koulun kerhotunteina ja asiantuntijoina toimivat niin digitaalisiin oppimisympäristöihin perehtyneet opettajat kuin digituutoroinnissa mukana olevat oppilaat itse.
Tulokset
Nyt joulun 2016 kynnyksellä digituutoritoiminta on vakiintunut osaksi Hämeenkyrön Yhteiskoulun käyntänteitä. Digituutorit auttavat oppilastovereitaan ja opettajia arjessa, tavallisilla oppitunneilla, mutta ovat myös laajentaneet toimintaa. Syyskuussa 2016 digituutorit kouluttivat uuteen yläkouluun saapuneet seitsemäsluokkalaiset ja edellisenä keväänä he kävivät pitämässä alakoulussa digipäiviä.

Toiveita alakouluyhteistyöstä on tullut useita ja senkaltaisen toiminnan suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Lisäksi digituutorit ovat pitäneet digitunteja tietotekniikan perustaidoista koulun valmistavan opetuksen maahanmuuttajaoppilaille. Opettajat voivat myös tilata digituutoreilta välituntitapaamisia pienten digipulmien ratkaisemiseksi.

Digituutorien olemassaolo on ennen kaikkea arjen ajan säästöä: pieneen pulmaan ei tarvitse enää hakea apua luokan ulkopuolelta ja uusien ohjelmien ja sovellusten käyttöön otto sujuu nopeammin, kun opettajan apuna on digituutori.

Digituutoritoiminta tuo siihen osallistuville oppilaille onnistumisen kokemuksia ja hyvää kokemusta esimerkiksi opettamisesta ja asiakaspalvelusta.

Yhteyshenkilöt

Anna Uusiniitty
anna.uusiniitty(ät)hameenkyro.fi
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Hämeenkyrön Yhteiskoulu
Anna Uusiniitty
anna.uusiniitty(ät)hameenkyro.fi
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Hämeenkyrön Yhteiskoulu
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta