11.10.2024
Ammattiopisto Samiedu, Savonlinna

Yrittäjyyskasvatuksen lisääminen ja NYT-yrityksen perustaminen tuva-koulutuksessa

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Tuva-koulutukseen (tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen) tulevilla opiskelijoilla on oman kokemukseni mukaan usein heikko opiskelijaitsetunto ja he usein ajattelevat olevansa huonoja oppimaan. Tämä vaikuttaa negatiivisesti opiskelijoiden motivaatioon, itseluottamukseen ja sinnikkyyteen. Edellä mainitut asiat ovat kuitenkin keskeisiä osa-alueita opiskelussa.

Sain idean yritystoiminnasta Tuva-koulutuksen aikana vieraillessani erityisammattioppilaitoksessa. Siellä opiskelijat olivat perustaneet yrityksen ja olivat saaneet siitä paljon onnistumisen kokemuksia ja positiivista palautetta. Ajattelin, että yritystoiminta voisi joillekin opiskelijoille olla juuri sellainen buusti itsetunnolle ja minäpystyvyydelle, mikä auttaisi tulevissa 2. asteen opinnoissa.

Tavoitteeksi asetettiin yrittäjyyskasvatuksen lisääminen tuva-koulutuksessa ja oman NYT-yrityksen perustaminen. Toiseksi tavoitteeksi asetettiin yritystoiminnan vaikutusten arviointi tuva-opiskelijoiden minäpystyvyyden ja opiskelijaitsetunnon kehittymisessä tuva-opintojen aikana.
Ratkaisu
Keväällä 2024 osallistuimme tuva-opiskelijoiden kanssa kokeiluluonteisesti Ammattiopisto Samiedun vapputapahtumaan pitämällä tapahtumassa silloisen tuva-ryhmän kanssa myyjäiset. Myyjäisiä varten mm. suunnittelimme ja valmistimme erilaisia tuotteita, teimme mainoksia ja pohdimme tuotteillemme sopivia hintoja. Huomasimme, että yhdessä tekeminen innosti mukaan myös sellaisia opiskelijoita, joita on vaikea muuten motivoida työskentelemään yhdessä muiden kanssa. Opiskelijat myös omaksuivat uusia rooleja esim. asiantuntijan roolin myyntitilanteessa, mistä he saivat onnistumisen kokemuksia ja hyvää palautetta.

Lukuvuodeksi 2024–2025 olemme perustaneet koko tuva-ryhmän (18 opiskelijaa) NYT-yrityksen, joka kantaa nimeä Tuvasta toimeen NYT. Yritys tarjoaa tuotteita ja palveluja niin yksityisille ihmisille kuin yrityksillekin. Esimerkiksi tänä syksynä teemme pihatöitä, järjestämme pop-up -kirpputorin ja valmistamme tuotteita Samiedun joulumyyjäisiin.
Tulokset
Vaikka yritysprojektimme on vasta alussa, olemme jo tähän mennessä huomanneet projektimme auttavan opiskeluryhmämme ryhmäytymisessä. Koska yritys on jokaisen opiskelijan omistuksessa, olemme myös harjoitelleet yhteisistä asioista keskustelua ja päätöksentekoa sekä kokouskäyttäytymistä. Pedagogisena tavoitteena yrittäjyyspedagogiikassa on:

- Opiskelijoiden vahva osallistuminen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen
- Vastuunoton ja itsesäätelyn harjoittelu
- Itsetunnon ja itseluottamuksen kehittyminen
- Yhteistyö ja vertaisoppiminen
- Työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksien kehittyminen

Kaikki edellä luetellut pedagogiset tavoitteet liittyvät oleellisesti tuva-koulutuksen tärkeimpään tavoitteeseen, opiskelijan opiskeluvalmiuksien kehittämiseen.

Lukuvuosi 2024–2025 on meille pilottivuosi, jonka aikana yrittäjyyspedagogiikan mahdollisuuksia ja vaikutusta tuva-koulutuksessa arvioidaan, erilaisten toimintojen toimivuutta testataan ja toimintaa pyritään kehittämään opiskelijan opiskeluvalmiuksia parhaalla mahdollisella tavalla tukevaksi.

Yhteyshenkilöt

Arttu Laukkanen
arttu.laukkanen(ät)samiedu.fi
Opettaja, tuva-koulutus
Ammattiopisto Samiedu
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta