YK:n kestävän kehityksen tavoitteet samassa kuvassa
Tärkeissä töissä-logo

Kestävä ja vastuullinen kunta- ja hyvinvointialuetyö

Mitä tarkoittavat kestävyys ja vastuullisuus työn ja työelämän kannalta? Tältä sivulta se selviää. Sivulta saat välineitä edistää kestävyyttä ja vastuullisuutta julkisen sektorin arjen työssä. Sivu päivittyy jatkuvasti uusilla tiedoilla ja työkaluilla, jotka auttavat vastuullisuuden toteuttamisessa käytännössä.

 

Kestävä kehitys on moniulotteinen käsite

Kestävä kehitykseen liittyy taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Nämä ulottuvuudet ovat peräisin YK:n Agenda 2030 toimintaohjelmasta, joka hyväksyttiin YK:ssa vuonna 2015. Ohjelmassa on 17 kestävän kehityksen tavoitetta. Suomi on sitoutunut näihin tavoitteisiin.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet tarjoavat organisaatioille viitekehyksen vastuullisen toiminnan edistämiseksi.   Vastuullisuus työelämässä merkitsee yritysten ja organisaatioiden toiminnan vaikutusten huomioimista ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan.:

  • Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu. Työpaikoilla pyritään luomaan turvalliset ja terveelliset työolosuhteet, tarjoamaan oikeudenmukaiset palkat ja edistämään työntekijöiden oikeuksia. 
  • Sosiaalinen suojelu: Työntekijöillä tulisi olla pääsy sosiaaliturvaan, kuten sairausvakuutukseen ja eläkkeisiin, sekä oikeus järjestäytyä ja neuvotella työehdoista. 
  • Koulutus ja elinikäinen oppiminen: Työpaikoilla tulisi tarjota koulutus- ja kehitysmahdollisuuksia työntekijöille, jotta he voivat päivittää taitojaan ja pysyä kilpailukykyisinä työmarkkinoilla. 
  • Sukupuolten tasa-arvo: Työpaikoilla tulisi edistää sukupuolten tasa-arvoa, poistaa syrjintä ja tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kaikille työntekijöille. 
  • Ympäristön kestävyys: Useat Agenda 2030:n tavoitteet liittyvät ympäristön kestävyyteen, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä vastuulliseen kulutukseen ja tuotantoon. Työpaikoilla tulisi edistää ympäristöystävällisiä käytäntöjä, vähentää jätettä ja parantaa energiatehokkuutta.


Tavoitteiden edistäminen vaatii yhteistyötä joka tasolla

Kestävän kehityksen ulottuvuuksien toteuttaminen työelämässä edellyttää yhteistyötä työnantajien, työntekijöiden ja muiden sidosryhmien välillä. Tavoitteena on luoda kestävämpi, oikeudenmukaisempi ja tuottavampi työympäristö kaikille. . Lue lisää YK:n sivuilta sekä Vastuullinen Suomi -sivustolta

Alla olevassa taulukossa on kuvattu asioita, jotka vaikuttavat työelämässä taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden kannalta YK:n Agenda 2030 -ulottuvuuksien mukaisesti.

Agenda2030 ulottuvuudet työelämässä

 

Kunnat ja hyvinvointialueet edistävät vastuullisuutta ja kestävää kehitystä joka päivä

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat avainasemassa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.  Jo lainsäädäntö ohjaa niiden toimintaa tässä teemassa.  Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavatkin suuresta osasta kestävän kehityksen tavoitteista yhteiskunnassamme.

Laissa hyvinvointialueista (1§) sanotaan, että hyvinvointialueiden tavoitteena on myös edistää toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä sekä luoda alueelle edellytykset tukea asukkaidensa hyvinvointia. Laissa myös mainitaan, että hyvinvointialueen tulee myös luoda edellytykset asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksille. Kuntalaissa (1§) puolestaan sanotaan, että kunnassa tulee edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

Kestävän kehityksen tavoitteita edistetäänkin kunta- ja hyvinvointialueilla joka päivä, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa, opetuksessa, kaavoituksessa ja ateria- ja puhtauspalveluissa.

Alla olevassa kuvasta näkyy, miten kestävän kehityksen ulottuvuudet näkyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eri toiminnoissa. 

Agenda2030 ulottuvuudet Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Kestävän kehityksen edistäminen vaatii analyysia ja on jatkuva prosessi

Kuntaliiton mukaan kestävän kehityksen kokonaisvaltainen haltuunotto edellyttää kunnilta paikallisen analyysin tekemistä ja kestävän kehityksen viemistä osaksi kuntastrategiaa ja kaikkia suunnitelmia, ohjeistuksia, asiakirjoja ja prosesseja. Lisäksi kestävän kehityksen ulottuvuudet tulisi huomioida kaikissa yksittäisissä päätöksissä.

Kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen tarkoittaa jatkuvaa seurantaa, arviointia, raportointia ja tarvittaessa strategisten tavoitteiden päivittämistä. Se vaatii yhteistyötä kuntalaisten, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Vastuullisuuden avulla luodaan kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa kaikille.  Esimerkkejä vastuullisuudesta:

  • Ympäristövastuu: Kunnat voivat edistää ympäristövastuuta monella tavalla, esimerkiksi tekemällä vastuullisia hankintoja, rakentamalla energiatehokkaita rakennuksia, käyttämällä uusiutuvaa energiaa ja vähentämällä jätteitä. 
  • Sosiaalinen vastuu: Sosiaalinen vastuu tarkoittaa muun muassa työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista sekä työllisyyden edistämistä. 
  • Taloudellinen vastuu: Taloudellinen vastuu tarkoittaa verovarojen tehokasta ja läpinäkyvää käyttöä.


Vastuullisuusodotukset kuntia ja hyvinvointia kohtaan ovat kahtalaiset

Odotukset kuntia ja hyvinvointialueita kohtaan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kannalta ovat kahtalaiset. Sen lisäksi, että niiden tulee tuottaa palvelut vastuullisesti ja kestävästi, tulee niiden myös työnantajina toimia vastuullisesti. Käytännössä kuntien ja hyvinvointialueiden tulee kaikessa toiminnassaan huomioida ympäristö, talous sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

 

Vastuullista työelämää edistetään esimerkiksi työelämän kehittämisellä

Kestävä työelämä luo hyvinvointia yhteiskuntaan. Hyvää ja kestävää työelämää edistetään esimerkiksi työelämän kehittämisellä

  1. parantamalla johtamista ja työn organisointia, 
  2. pitämällä huolta henkilöstön osaamisesta ja työhyvinvoinnista 
  3. uudistamalla työ- ja toimintatapoja kestävällä tavalla.
  4. Hyvässä työpaikassa jokaisella on mahdollisuus osallistua ja kehittyä ja kokea tekevänsä merkityksellistä työtä.

 

Vastuullinen työnantaja toimii tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti 

Hyvä ja vastuullinen työnantaja toimii tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti eli noudattaa eettisiä periaatteita ja ottaa kaikessa toiminnassa huomioon työntekijöidensä hyvinvoinnin, toimintansa ympäristönäkökulman ja vaikutukset yhteiskuntaan. 

Työnantajan vastuullisuutta käsitellään työsopimuslaissa ja viranhaltijalaissa. Työnantajan on:

  1. kaikin puolin edistettävä suhteitaan työntekijöihin samoin kuin työntekijöiden keskinäisiä suhteita. 
  2. huolehdittava siitä, että työntekijä voi suoriutua työstään myös yrityksen toimintaa, tehtävää työtä tai työmenetelmiä muutettaessa tai kehitettäessä. 
  3. pyrittävä edistämään työntekijän mahdollisuuksia kehittyä kykyjensä mukaan työurallaan etenemiseksi.

 

Vastuullinen henkilöstöjohtaminen tarkoittaa monia asioita

Alla olevassa kuvassa on esitelty vastuullisen henkilöstöjohtamisen osa-alueita, toimenpiteitä ja sidosryhmiä. 

Vastuullisen henkilöstöjohtamisen ulottuvuudet

 

 

Vastuullisuutta edistetään vastuullisuusraportoinnilla ja strategisella johtamisella 

Vastuullisuusraportointi ja strateginen johtaminen ovat keskeisiä työkaluja vastuullisuuden edistämisessä työelämässä. Raportoinnin tavoitteena on lisätä organisaatioiden toiminnan läpinäkyvyyttä ja parantaa kuntalaisten hyvinvointia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.  

Vastuullisuuden edistäminen on johtamista, sitä tulee johtaa samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta asiaa. Vastuullisuuden johtaminen tarkoittaa sitä, että valitaan tavoitteet ja luodaan keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Vastuullisuusstrategian pääelementtejä voivat olla:

  • Millaista vastuullisuutta kuntalaiset, erilaiset sidosryhmät, kuten työnantaja- ja työntekijäjärjestöt, ja alueen yritykset, odottavat organisaatiolta?
  • Mihin vastuullisuuden osa-alueisiin organisaatio keskittyy?
  • Valitaan osa-alueisiin tavoitteet 
  • Valitaan toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi
  • Pohditaan, millä tavalla luodaan kannustimia johtaa vastuullisuutta ja toimia vastuullisesti
  • Luodaan mittarit ja tunnusluvut toiminnan seurantaan ja raportointiin
  • Arvioidaan ja seurataan ja tehdään muutoksia tarpeen mukaan
  • Tulosten raportointi ja viestintä sisältäen myös vaikutukset asiakkaisiin, sidosryhmiin ja yhteiskuntaan

Monen kunnan ja hyvinvointialueen strategiassa vastuullisuus on yksi painopistealue, mutta painotukset ja keinot vaihtelevat.

Miten arvioida, onko työelämä eettisesti kestävää? 

Vastuullisuuteen liittyvien tavoitteiden asettaminen tai niiden raportointi ei organisaatiossa yksin riitä. Niiden lisäksi organisaatiossa tulisi myös pohtia, miten vastuullisuuden tavoitteet näkyvät arjessa ja käytännön toiminnassa.  Vastuullisuuden ohessa puhutaankin eettisesti kestävästä työelämästä*.  Arvioitaessa organisaation toimintaa eettisen kestävyyden kannalta, voidaan kysyä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mitkä säännöt ja käytännöt kuvaavat organisaation sitoumuksia ja toimia eettisesti kestävällä tavalla? Näitä voivat olla esimerkiksi arvot, eettiset periaatteet, vastuullisuustavoitteet ja eettinen ilmoituskanava. 
  • Ovatko organisaation ei-formaalit käytännöt ja kirjoittamattomat säännöt formaalin säännöstön ja ohjeiden kanssa linjassa? Toimitaanko organisaatiossa sääntöjen mukaan, vai lipsutaanko niistä?
  • Miten organisaatiossa mitataan onnistumista eettisten ja kestävien valintojen tekemisessä? 
  • Mitä organisaatiosi toimintaa tai tekemää päätöstä et haluaisi lukea päivän media otsikoista? 


Esimerkiksi Espoon kaupungissa on laadittu eettiset periaatteet  ja käytännön toimintatavat, ne koskevat kaikkia työntekijöitä  Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat | Espoon kaupunki

Lisätietoa

Blogeja

Lue Työterveyslaitoksen Clottes Heikkilän ja Sara Malve-Ahlrothin kirjoituksesta ilmastotoimien edistämisestä työpaikalla Ota työntekijät mukaan ideoimaan ilmastotoimia

Lue JHL:n Anna Korpikosken blogista, mitä työpaikoilla tulisi ymmärtää ilmastotoimien vaikutuksista Ilmastotoimet ovat myös työpaikkatoimia

Kestävään kehitykseen liittyviä hankkeita

Työterveyslaitoksen Työpaikat ilmastotoimijoina, yhteiskehittäen kestäviin ratkaisuihin – TILKE -hankkeessa kehitetään työpaikkojen ilmastotoimia. 

Muuta aineistoa

Kuntaliiton internetsivuilta löytyy paljon asiaa kestävästä kehityksestä ja sen strategisesta johtamisesta Kestävän kehityksen strateginen johtaminen | Kuntaliitto.fi

Kuntaliitto on myös kehittänyt SDG (Sustainable Development Goals) -analyysiprosessin, joka on kaupunkien, kuntien ja muiden organisaatioiden tarpeisiin kehitetty vuorovaikutteinen työpajamenetelmä. Sen päätavoitteena on lisätä organisaatioissa SDG-osaamista sekä kykyä ymmärtää ja halua toimia kestävän kehityksen tavoitteiden eteen. 

Oikotie on listannut Vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta | Oikotie Työpaikat

*Eettistä kestävyyttä työelämässä käsitellään laajasti esimerkiksi teoksessa Tavoitteena eettisesti kestävä työelämä. Sen ovat vuonna 2023 kirjoittaneet Sanna Kalliokoski, Kia Karvetti ja Niina Ratsula.