Generatiivinen tekoäly kunta- ja hyvinvointialuetyössä
Tälle sivulle on koottu aineistoa, vinkkejä ja työkaluja teemaan liittyen. Sivua päivitetään ja linkkejä ja vinkkejä lisätään sitä mukaa, kun niitä ilmenee.
Organisaation tekoälymuutosmatka voi alkaa esimerkiksi siitä, että ylin johto ymmärtää tekoälyn mahdollisuudet ja riskit oman organisaation näkökulmasta ja osaa tehdä perusteltuja päätöksiä siihen liittyen. Tekoälyä tulisi hyödyntää strategisesti eikä pelkästään teknisenä työkaluna. Olisi myös oleellista pohtia, mitä lisäarvoa tekoälyn avulla voidaan tuottaa palveluihin, toimintoihin, henkilöstölle ja asiakkaille. Tekoälyn käyttöä tulisi myös seurata, arvioida ja kehittää jatkuvasti.
Mikäli generatiivista tekoälyä halutaan ottaa laajasti hyötykäyttöön koko organisaatiossa, tarvitaan perustietoa ja koulutusta sekä ideoita käyttötavoista ja tietoturvasta. Näiden lisäksi tarvitaan rohkaisua, ketteriä kokeiluja ja jatkuvaa yhdessä kehittämistä ja yhdessä oppimista organisaation kaikilla tasoilla ja eri työtehtävissä.
Generatiivinen tekoäly mullistaa työelämää monin tavoin
Tutkimusten mukaan noin viidesosa suomalaisista työskentelee ammateissa, joiden työtehtävistä vähintään puolet on altistunut generatiiviselle tekoälylle. Generatiivinen tekoäly auttaa myös arvioimaan ja hienosäätämään työtä. Parhaimmillaan se parantaa tuottavuutta ja lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä.
Tekoälyn hyödyntäminen on erilaista eri ammattialoilla, koska työtehtävät ovat niin erilaisia. KT:n ja pääsopijajärjestöjen vuoden 2023 työn murros -kierroksella useissa alakohtaisissa raporteissa sivuttiin tekoälyn hyödyntämistä. KT:n toimitus kokosi tekoälyn avulla raporteista jutun, joka koostaa eri aloilta vinkkejä siitä, miten tekoälyä voitaisiin käyttää kuntien ja hyvinvointialueiden palveluissa.
Jotta (generatiivisen) tekoälyn hyödyntäminen onnistuisi hyvin, olisi organisaatiossa hyvä määritellä selkeät tavoitteet sen käyttöön ja tunnistaa, mihin haasteisiin sen avulla voidaan vastata.
Mitä organisaation johdon tulisi ymmärtää tekoälystä?
Organisaation tekoälymuutosmatka voi alkaa siitä, että ylin johto ymmärtää tekoälyn mahdollisuudet ja riskit oman organisaation näkökulmasta ja osaa tehdä perusteltuja päätöksiä siihen liittyen. Tekoälyä tulisi hyödyntää strategisesti eikä pelkästään teknisenä työkaluna. Olisi myös oleellista pohtia, mitä lisäarvoa tekoälyn avulla voidaan tuottaa palveluihin, toimintoihin, henkilöstölle ja asiakkaille. Tekoälyn käyttöä tulisi myös seurata, arvioida ja kehittää jatkuvasti.
Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen laajasti koko organisaatiossa edellyttää tekoälytaitojen kehittämistä eri rooleissa ja ammattialoilla. Kouluttamisen lisäksi tarvitaan ketteriä kokeiluja ja pilotointia sekä rakenteita yhdessä oppimiseen ja yhteiskehittämiseen. Olennaista on rohkaista henkilöstöä eri ammattiryhmissä kokeilemaan tekoälyä omassa työssään.
Lue Haaga-Helian lehtori, Senior Lecturer KTT/Ph.D. Eija Kärnän blogi, Tekoälyn ja uusien teknologioiden soveltaminen työssä on yhteinen asia!
Miten edistää tekoälyn käyttöä ja osaamista yksiköissä ja tiimeissä?
Yksiköissä on tärkeää tarjota työntekijöille mahdollisuuksia kokeiluun ja toisilta oppimiseen sekä keskusteluun tekoälystä. Esihenkilöiden on hyvä kannustaa ja rohkaista työntekijöitä käyttämään tekoälyä työssään.
Lue Haaga-Helian vanhempi tutkija, KTT, Senior Researcher, Anna Lahtisen blogi Tekoäly tietotyössä – muutos, haasteet ja mahdollisuudet
Tekoäly omassa työssä
Tekoäly tulee väistämättä muuttamaan työtehtäviä. Vielä ei täysin tiedetä. miten sen lisääntynyt käyttö vaikuttaa erilaisissa ammateissa. Parhaimmillaan tekoäly kuitenkin vapauttaa työntekijän aikaa rutiinitehtävistä johonkin tärkeämpään.
Tekoälyn käyttöönotto ja sen vaatima jatkuvan oppimisen tarve voivat tuntua ylivoimaisilta. Siksi on tärkeää, että oma organisaatio tarjoaa tukea, koulutusta, yhdessä oppimisen mahdollisuuksia, tietoa, puitteita ja kannustamista tekoälyn käyttöön ja kokeiluihin.
Tutustu hyvän promptauksen periaatteisiin Haaga-Helian vanhemman tutkijan FT Janne Kauttosen artikkelissa.
Tekoälyä käytetään kunta- ja hyvinvointialalla monissa työtehtävissä
KT:n tekoälykyselyn mukaan generatiivista tekoälyä hyödynnetään erilaisissa hallinto- ja asiantuntijatehtävissä. Esimerkiksi HR:ssä sitä käytetään rekrytoinnissa ja palvelusuhteisiin liittyen, markkinoinnissa ja viestinnässä, taloushallinnoissa ja muissa hallintotehtävissä. Tekoälyä voi kannattaa hyödyntää myös esimerkiksi koulutus- ja tapahtumasuunnittelussa.
Hyödynnä vinkit generatiivisen tekoälyn käyttöönottoon - yli 50 vinkkiä hyvään tekoälytartuntaan
Kiinnostaako, miten generatiivista eli sisältöä tuottavaa tekoälyä voisi paremmin hyödyntää omassa työssä ja työpaikalla? Mietityttääkö, mihin tulisi kiinnittää huomiota ja mitä organisaatiossa tulisi tehdä, jotta tekoälyä opitaan paremmin käyttämään erilaisissa työtehtävissä?
Teimme julkaisun tukemaan tekoälyn käyttöä ja käytön levittämistä. Julkaisua voi vapaasti jakaa ja sen voi ladata. Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen kunta- ja hyvinvointialalla - yli 50 vinkkiä hyvään tekoälytartuntaan
Tekoälyn lukutaito-opas hyvinvointialueille
Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy on julkaissut Tekoälyn lukutaito-oppaan, jota hyvinvointialueet voivat vapaasti hyödyntää.
Digitalisaatiota ja sitä koskevien toimintatapojen, osaamisen ja kulttuurin edistäminen
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema käsikirja osaamisen kehittämisen parhaista ratkaisuista, joilla edistää yksilöllistä ja yhteisöllistä digikyvykkyyttä ja kehittämisen kulttuuria.
Verkostoja
DigiFinlandin SOTE-tekoälyn ekosysteemi SOTE-tekoälyn ekosysteemi - DigiFinland Osana ekosysteemiä DigiFinland on käynnistänyt hankkeen, jossa on mukana kymmenen tekoälyn kokeiluprojektia. Kokonaisuudessa edistetään tekoälyn vastuullista hyödyntämistä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lue lisää kokeiluprojekteista.
DigiFinland järjestää AI-aamu -webinaareja. Lue lisää webinaareista.
UNA oy:llä on Hyvinvointialueiden tekoälyverkosto. Verkostossa on tunnistettu ja kuvattu 65 tekoälyratkaisua 16 hyvinvointialueelta. Lue lisää verkostosta myös KT-lehden artikkelista.
Hyödyllisiä linkkejä tekoälyyn liittyen
Tekoälyyn liittyvä sääntely
EU:n tekoälyasetuksella (2024/1689) kielletään tietyt tekoälyyn liittyvät käytännöt, jotka voivat olla erityisen haitallisia tai loukkaavia. Asetus julkaistiin 12.7.2024 ja astui voimaan 1.8.2024. Siitä alkoi kahden vuoden siirtymäaika, jonka jälkeen asetuksen soveltaminen alkaa 2.8.2026 tietyin poikkeuksin. Asetuksen yksi lähtökohta on, että tekoälyjärjestelmät voivat aiheuttaa riskejä ja vahingoittaa unionin oikeudella suojattuja yleisiä etuja ja perusoikeuksia. Tällainen vahinko voi olla aineellista tai aineetonta, kuten fyysistä, psykologista, yhteiskunnallista tai taloudellista vahinkoa. Siirtymäaika tarkoittaa sitä, että tekoälyratkaistujen tarjoajien ja käyttöönottajien on sopeutettava toimintaansa vastaamaan uusia säädöksiä jo ennen kuin niitä aletaan täysimääräisesti soveltamaan käytännössä. Poikkeukset soveltamisajoissa koskevat mm. kiellettyjä käytäntöjä, joita on määritelty asetuksessa.
Lue lisää
KT-lehti EU:n ensimmäinen kattava tekoälyasetus koskee Suomea | KT-lehti
HealthTech Finland Tekoälyn kiellettyjä käyttötapauksia koskevien sääntöjen soveltaminen alkaa 2.2.2025 - Terveysteknologia
Oppaita
Lauri Järvilehto Tekoälyn pika-opas Lataa Tekoälyn pikaopas | Ajattelun työkalut (laurijarvilehto.fi)
Tehoa tekoälystä pk-yrityksille -opas www.haaga-helia.fi/ai-tie
Tekoälyn käyttö ja käyttötapaukset
Kuntaliiton digikysely Kunnat hakevat lähivuosina hyötyjä tekoälystä erityisesti hallinnossa, taloudessa, opetuksessa ja viestinnässä
Sosiaali- ja terveysalan robotisaatioon ja tekoälyyn liittyviä toimintamalleja Innokylässä Toimintamallit | Innokylä (innokyla.fi)
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT: Tekoälyä käytetään kunnissa ja hyvinvointialueilla jo esimerkiksi puheiden kirjoittamiseen ja rekrytointeihin
DigiFinland: Tekoäly hyvinvointialueilla: sosiaali- ja terveydenhuollon käyttötapaukset ja kansallinen edistäminen
Business Finland Tekoälyn tila Suomessa -julkaisu
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto Towards AI-based and algorithmic worker management systems for more productive, safer and healthier workplaces
Syötesuunnittelu
DAIR.AI:n ylläpitämä syötesuunnitteluohje: https://www.promptingguide.ai
Tutkimukseen perustuvat syötesuunnittelun periaatteet: https://github.com/VILA-Lab/ATLAS
Kursseja
Practical AI - mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä -kurssi https://news.microsoft.com/fi-fi/2023/05/26/tekoaly-arkikayttoon/
Koulutukset eOppivassa:
- Mistä tekoälyssä on kyse? https://www.eoppiva.fi/koulutukset/mista-tekoalyssa-on-kyse/
- Tekoälyn toimintaperiaate https://www.eoppiva.fi/koulutukset/tekoalyn-toimintaperiaate/
- Tekoäly yhteiskunnassa https://www.eoppiva.fi/koulutukset/tekoaly-yhteiskunnassa/
Verkkokurssi Tekoäly liiketoiminnassa www.ai-in-business.fi
Tekoälyn perusteet liiketoiminnassa. Maksuton kurssi opastaa ideoimaan, analysoi-maan, suunnittelemaan ja priorisoimaan tekoälyn käyttötapauksia.
Muuta aineistoa
Mitä on vastuullinen tekoäly? LUT-yliopiston tutkimus.
Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä. E-työkirja tietotyön asiantuntijoille. 2023. Haaga-Helia. Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä | Haaga-Helia
Tekoäly Suomessa -haastattelusarja You Tubessa www.aistories.fi/suomi Videohaastattelut yhdentoista suomalaisen yhteiskunnallisen vaikuttajan ajatuksista tekoälyn roolista osana ihmisten arkea ja työtä. Kokemuksiaan jakavat mm. Tarja Halonen, Li Andersson, Peter Vesterbacka, Heikki Malinen, Henri Alen, Aku Louhimies ja muut suomalaiset vaikuttajat.
Blogeja, uutisia ja muita kirjoituksia
Duodecim Tekoäly suoriutuu diagnostisesta päättelystä lääkäriä paremmin – entä tulevaisuudessa?
VTT Tekoäly hoitajien apuna: Uusi tutkimushanke paljastaa teknologian mahdollisuudet terveydenhuollossa
Kuntalehti Älkää ymmärtäkö minua väärin tai loukkaantuko: Rakastan teknologiaa
Anna-Mari Jaanu Tekoäly mullistaa työelämää – oletteko mukana?
KT-lehti:
Tiesitkö, että tekoälyä voi käyttää työssäoppimisen apuna? | KT-lehti
Millainen tekoälystrategia teillä on? | KT-lehti
Oman työpaikkasi tekoälycaset Tekojen torille
Millaisia tekoäly- ja robotiikkaratkaisuja teillä on kehitetty? Millaisia käyttötapoja kunta-alan ja hyvinvointialalla on tehty? Kerro organisaatiosi ratkaisut muille ja lue muiden caseista Tekojen torilla