Anna-Mari Jaanu
#blogi - 28.02.2025

Tekoäly mullistaa työelämää – oletteko mukana?

Kuvittele työelämä, jossa kuntatyöntekijät, viranhaltijat ja hoitohenkilöstö saavat keskittyä olennaiseen, rutiinitehtävät hoituvat automaattisesti ja päätöksenteko perustuu ajankohtaiseen ja analysoituun tietoon. Tällainen mielikuva työnteosta ei enää ole vain unelma, sillä tekoäly on tullut rytinällä työpaikoille. 

Tekoäly muuttaa ja tulee muuttamaan kunta- ja hyvinvointialueiden työnkuvaa nopeammin kuin ehkä uskommekaan.  Tekoälyssä ei ole kyse vain teknisestä työkalusta, vaan tekoäly on parhaimmillaan strategisesti hyödynnetty väline, joka tuo lisäarvoa palveluihin, toimintoihin, henkilöstölle ja asiakkaille. 

Tekoäly ei myöskään ole pelkästään teknologiajargonia eivätkä tekoälysovellukset ole vain teoriaa – hyödynnämme arjessamme erilaisia tekoälyä hyväksi käyttäviä alustoja kaiken aikaa, kuten esimerkiksi käyttäessämme sosiaalista mediaa tai tehdessämme matkavarauksia.

Myös työelämässä käytetään tekoälysovelluksia monipuolisesti erilaisissa työtehtävissä ja aloilla.  Esimerkiksi generatiivista tekoälyä käytetään paljon viestinnässä , ideoinnissa ja suunnittelussa. Lisäksi erilaisia tekoälyä käyttäviä sovelluksia ja järjestelmiä kehitetään ja suunnitellaan koko ajan helpottamaan ja nopeuttamaan työtehtäviä.  

Tässä muutama esimerkki tekoälyn hyödyntämisestä kunnista ja hyvinvointialueilta:

  • Asiakaspalvelussa tekoälyavustajat vastaavat yleisimpiin kysymyksiin 24/7, vapauttaen ihmistyöntekijät monimutkaisempiin tapauksiin. Esimerkkinä Oulubotti
  • Sosiaali- ja terveydenhuollossa tekoäly esimerkiksi analysoi potilastietoja tai palvelutarpeita ja auttaa ennakoimaan muutoksia toimintakyvyssä.  Lue esimerkkejä Innokylästä. Lisäksi uusia tekoälyratkaisuja kehitetään kaiken aikaa, kuten DigiFinlandin rahoittamissa kokeiluprojekteissa.
  • Hallinnossa tekoäly voi automatisoida raportointia ja päätöksenteon valmistelua, mikä nopeuttaa prosesseja ja vähentää virheiden riskiä. Lue lisää Tampereen kaupungin Sanna Pöntisen blogista Kuntaliiton sivuilla.
  • Liikenteessä kokeillaan esimerkiksi robottibusseja. Lue Lempäälän kokeilusta Tekojen torilta.
  • Vesihuollossa puolestaan  hyödynnetään tekoälyä Kangasalla.


Mitä tekoälykehitys tarkoittaa työntekijöille?

Moni saattaa yhä pohtia, miten käy erilaisten työtehtävien ja viekö tekoäly työpaikan? Todellisuudessa tekoäly toimii enemmänkin työparina, joka vähentää rutiinityötä ja antaa mahdollisuuden keskittyä siihen, missä ihminen on korvaamaton – empatiaan, vuorovaikutukseen ja luovaan ongelmanratkaisuun.  

Työtehtävien muuttuminen ja uudenlaiset työt voivat toki herättää epävarmuutta, mutta samalla voi syntyä jotain uutta. Hyvä esimerkki uudesta työtehtävästä on Vantaalla henkilöstö- ja konsernipalvelujen Reima robotin robottivastaava. Nähtäväksi jää millaisia uusia työmahdollisuuksia ja kokonaan uusia ammatteja ja työtehtäviä tekoälyn hyödyntäminen tulee tulevaisuudessa tuottamaan.

Vaikka tekoälyn käyttö voi säästää aikaa, se voi myös lisätä paineita kasvattaa tuottavuutta sen avulla. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tekemän selvityksen mukaan 15 prosenttia tietotyötä tekevistä koki tekoälyn lisäävän tehokkuuspaineita ja paineita lisätä useiden työtehtävien tekemistä samanaikaisesti.

Tekoälyn käyttöönotto organisaatioissa vaatii uutta osaamista, mikäli tekoälystä halutaan saada lisäarvoa ja hyötyjä. Tämä tarkoittaa, että työntekijöille tulee tarjota koulutusta, mahdollisuutta tekoälyn kokeilemiseen omassa työssä, kokemusten vaihtoa ja yhdessä kehittämistä sekä yhteistä arviointia tekoälyn riskeistä, rajoituksista ja mahdollisuuksista.

Tulevaisuus on nyt – olettehan valmiina?

Tekoäly ei ole enää tulevaisuuden mahdollisuus, vaan nykypäivän todellisuutta. Ne kunnat ja hyvinvointialueet, jotka ottavat tekoälyn rohkeasti käyttöön, hyötyvät tehokkaammista prosesseista, paremmasta asiakaspalvelusta ja tyytyväisemmistä työntekijöistä. Tulevaisuus onkin jo käsissämme – ja kenties tekoälyn avulla voimme tehdä siitä paremman!

Mitä kunnissa ja hyvinvointialueilla tapahtuu? Tule webinaariin kuulemaan tekoälykyselyn tulokset!

Tule kuulemaan webinaariimme 3.4.2025 kello 9–9.45 miltä tekoälyn hyödyntämisen ja käytön tilanne näyttää kunnissa ja hyvinvointialueilla. Webinaarissa kuulet tekoälykyselyn tuloksista ja siitä, miten tekoälyn hyödyntäminen on edennyt vuoden 2024 jälkeen, jolloin tehtiin ensimmäisen kysely. Asiantuntijana toimii Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n osaamisen ja koulutuspolitiikan asiantuntija Mertzi Bergman. Lue lisää ja ilmoittaudu 1.4.2025 mennessä.

Tutustu myös tekoälyilmiösivuumme! Sivulla on paljon linkkejä, oppaita ja ajankohtaista tietoa tekoälystä ja sen käytöstä.

Anna-Mari Jaanu, työelämän kehittämisen asiantuntija, Tärkeissä töissä

Blogin kirjoittamisessa on hyödynnetty ChatGPT:tä.

<   takaisin