Helsingin Pörssitalo täyttyi tähtipölystä, kun kuntien ja hyvinvointialueiden kehittäjät saapuivat juhlimaan Tärkeissä töissä -gaalaan 3.12.2024. Gaalassa palkittiin yli 50 kehittäjää ja innostavaa kehittämistekoa ympäri Suomen.
Tärkeissä töissä -gaala on työelämän kehittämisen monivuotinen perinne, jossa palkitaan kunta- ja hyvinvointialan työpaikkoja. Palkittavat valitaan Tekojen tori -kampanjaan tulleista kehittämisteoista. Tunnustusta saavat eri ammattialojen edustajat ja oman työn kehittäjät.
– Tänä vuonna kampanja tuotti ennätykselliset 269 kehittämistekoa, iloitsivat illan juontajat Anna-Mari Jaanu ja Henna Honkalo.
Heinolan kaupungin varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Tuisku Laukan ajatuksen jakoi moni gaalaan osallistunut.
– Halusin tuoda näkyväksi, mitä meillä kehitetään, kehittämistekoja olisi ollut enemmänkin, mutta aika loppui kesken, Laukka kertoi. Hänet palkittiin yhtenä vuoden aktiivisimmista kehittämistekojen ilmoittajista Tekojen Torilla.
Hyvinvointialueet kunnostautuivat kampanjassa
Tänä vuonna hyvinvointialueilta saatiin runsaasti koko organisaatioita koskevia kehittämisen kuvauksia. Esimerkiksi Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta Oma Hämeestä palkittiin Oma Hämeen Helmi -kampanja, jossa työntekijät voivat ehdottaa parhaita työkavereitaan palkittaviksi. Lisäksi esimerkiksi Lapin ja Länsi-uudenmaan hyvinvointialueet palkittiin hr-toimintojen ja johtamisen kehittämisestä.
Vuoden tulokkaina palkittiin kuntien joukosta Heinolan kaupunki. Hyvinvointialueista vuoden tulokkaaksi valikoitui Siun Sote eli Pohjois-Karjalan hyvinvointialue. Heinolan kaupunki ilmoitti Tekojen torille yhteensä 23 kehittämistekoa, Pohjois-Karjalasta puolestaan tuotettiin 10 kehittämiskuvausta.
Tämän vuoden gaalassa oman palkintonsa sai myös vuoden verkosto. Kunnian sai kunta-alan nuorten verkosto. Verkoston tehtävä on pohtia ratkaisuehdotuksia kuntatyön houkuttelevuuteen.
– On hienoa edistää nuorten ääntä työelämässä, verkoston jäsenet iloitsivat.
”Meillä saa kehittää”
– Tämä on minulle vuoden yksi tärkeimmistä työpäivistä, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi. Hän kiitti kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisia korvaamattomasta työstä.
– Vaikka välillä otamme työmarkkinakentillä yhteen, työelämän kehittämisestä olemme pystyneet aina sopimaan, Jalonen totesi.
Organisaatiossa pitäisi olla kirkas viesti siitä, että meillä saa kehittää. Kannustakaa työntekijöitä tuomaan esiin pienet ja suuret kehittämisteot. Joskus pienikin teko voi mullistaa työn tekemisen. Tätä alleviivasi JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi.
Inklusiivisuus on jokapäiväisiä valintoja
Gaalan keynote-puhuja Dakota Robin herätteli ajatuksia monimuotoisuudesta.
– Monimuotoisuus on osa meitä kaikkia. Se voi liittyä etnisyyteen, kulttuuriin, koulutukseen, kielitaitoon ikään, seksuaalisuuteen tai sukupuoleen, Robin summasi.
– Inklusiivisuus ei ole tila, jonka voi kerran saavuttaa, vaan se on jokapäiväisiä valintoja. Yleisin syrjinnän muoto on se, että välttelemme toinen toisiamme.
Dakota myös jakoi vuoden monimuotoisuuspalkinnon Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalvelujen monimuotoisuusohjelmalle.
– Monimuotoisuusohjelmaa varten kuultiin hoiva-asumisen työntekijöitä, lähijohtoa sekä työsuojelua ja HR:ää. Hyvinvointialueella kiinnitetään monimuotoisuuteen huomiota muun muassa rekrytointiprosesseissa sekä henkilöstön ja lähijohdon valmennuksissa.
– Halusimme lähteä toteuttamaan moninaisuutta puhtaalta pöydältä aidosti henkilöstön näkökulmasta. Monimuotoisuusohjelma on tarkoitus jalkauttaa koko hyvinvointialueelle, Vantaa-Keravan hyvinvointialueen palkittujen edustaja sanoi.
Siilinjärvellä puututaan valvontaeläinlääkärien kuormitukseen
Valvontaeläinlääkärien työ on välillä henkisesti erittäin kuormittavaa. Siilinjärven kunta on kehittänyt vertaistukea heidän työssä jaksamisensa vahvistamiseksi.
Työntekijät ovat osallistuneet valmennukseen, jossa harjoiteltiin omien tunteiden tunnistamista ja niiden purkamista. Samalla on uudistettu uhka- ja väkivaltatilanteiden ohjeistus. Kehitteillä on myös sisäisen vertaispurun toimintamalli.
– Toive lähti henkilöstöstä ja malli on vastannut odotuksia. Tarkoitus on jalostaa mallia myös jatkossa, palkittujen edustaja iloitsi.
Palkitut somettajat kertovat positiivisesti työstään
Tänä vuonna palkinnonsaajien joukkoon nostettiin myös positiivisia someviestijöitä. Kunniakirjat saivat opettaja Minni Nevalainen Luumäen kunnasta ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård-Madsen.
– Opettajan työ on yhteiskunnallisesti tärkeää. Opettajan ääntä on hyvä kuulla julkisessa keskustelussa, Nevalainen kertoi.
– Hyvinvointialueen aloitus on ollut rankkaa työntekijöille. Arjessa on kuitenkin tosi paljon hyvää. Kaikista pienistäkin asioista pitää osata iloita, Bjerregård-Madsen pohti.
Tutustu kaikkiin palkittuihin kehittämistekoihin tästä linkistä.
Teksti: Saila Keskiaho
Kuvat: Ilkka Ranta-aho ja Henna Honkalo