11.5.2020
Järvenpään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Järvenpää

Järvenpää-talolta striimataan konsertteja

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Koronapandemian poikkeusolot sulkivat Järvenpää-talon ovet maaliskuussa 2020, ja kaikki talon kevätkauden tapahtumat jouduttiin peruuttamaan tai siirtämään myöhäisempään ajankohtaan. Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalveluissa katsottiin, että kulttuuripalveluille on kuitenkin suuri tarve myös poikkeusaikana. Lisäksi haluttiin tukea freelancer-taiteilijoita, jotka menettivät työmahdollisuutensa esiintymisten peruuntuessa pandemian takia.

Kaupungin normaalia tapahtumatuotantoa korvaamaan aloitettiin huhtikuussa 2020 Järvenpää-talon Sibelius-salista striimattava konserttisarja. Konsertit striimataan suorina kaupungin YouTube-kanavalle ja Facebook-sivulle, ja ne jäävät verkkoon myös myöhemmin katsottaviksi tallenteiksi. Konserttien esiintyjät ovat ammattimuusikoita, ja genreinä ovat muun muassa klassinen sekä lastenmusiikki.

Lähtökohtana striimaustoiminnalle on laadukkaiden kulttuurisisältöjen tarjoaminen laajalle yleisölle, helposti saavutettavalla tavalla.
Ratkaisu
Konserttistriimauksia ei ollut aiemmin toteutettu Järvenpää-talolla, eli koko toimintamalli luotiin alusta lähtien. Toimintamallin suunnittelussa oli mukana kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden tiimi: kulttuurijohtaja, Järvenpää-talon päällikkö, tuottajat sekä tekninen henkilökunta.

Toimintamallia varten mietittiin muun muassa kaupungin ja esiintyjien vastuita, tekijänoikeuskysymyksiä, aikatauluja sekä koronatilanteen aiheuttamia käytännön rajoituksia. Lisäksi tekninen toteutus täytyi selvittää ja kokeilla. Kaikki suunnittelu- ja toteutustyö on tehty kaupungin oman henkilökunnan voimin.

Kustannukset ovat pysyneet maltillisina. Kustannuksia on syntynyt jonkin verran teknisiin laitteisiin ja soittimiin liittyen. Kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden henkilökunta hoitaa striimausten koordinoinnin, markkinointiviestinnän sekä teknisen toteutuksen.
Tulokset
Striimaustoiminta saatiin käynnistettyä nopeasti ja onnistuneesti ammattitaitoisen ja sitoutuneen henkilökunnan ansiosta. Koronapoikkeusoloissa uusien toimintamallien suunnittelu ja kehittäminen on ollut innostavaa, työmotivaatiota ylläpitävää ja ammatillista osaamista kehittävää. Vaikka tiimin jäsenten yhteydenpito on tapahtunut suurelta osin etänä, ja ainoastaan tekninen henkilökunta on paikan päällä Järvenpää-talolla varsinaisissa striimauksissa, toiminta on ollut kaikkinensa hyvin sujuvaa.

Striimaustoiminta on herättänyt mielenkiintoa muun muassa mediassa ja lähialueen kollegoissa. Striimauksia jatketaan vielä toukokuun 2020 ajan, minkä jälkeen Järvenpää-talo jää normaalille kesätauolleen. Mikäli koronatilanne pitkittyy, eikä normaali tapahtumajärjestäminen ole mahdollista vielä syyskaudellakaan, striimausten toteuttamista myös syksyllä 2020 varmasti harkitaan. Syksyä odotellessa konserteista voi nauttia edelleen tallenteina.

Yhteyshenkilöt

Laura Sallinen
laura.sallinen(ät)jarvenpaa.fi
kulttuurituottaja
Järvenpään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut

Kristian Schmidt
kristian.schmidt(ät)jarvenpaa.fi
tapahtumatuottaja
Järvenpään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta