21.4.2021
Joensuun kaupunki, Joensuu

Digitaalisen nuorisokortin avulla nuorisotilat pysyivät auki Joensuussa

Yhteistyössä: Tohmajärvi, Rääkkylä
Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Joensuun nuorisopalvelut saivat pitää nuorisotilansa auki myös koronarajoitusten aikana. Yksi merkittävin tekijä henkilömäärärajoitusten lisäksi on ollut digitaalinen nuorisokortti, jonka avulla nuoret kirjaavat käyntinsä tullessaan nuorisotilaan.
Ratkaisu
Kaikilta nuorisotilojen asiakkailta vaaditaan rekisteröityminen, jonka yhteydessä nuorilta kerätään omien yhteystietojen lisäksi huoltajan yhteystiedot ja huoltajan puhelinnumeroon lähetetään viesti oman lapsen osallistumisesta kaupungin järjestämään toimintaan. Tämä rekisteröinti mahdollisti myös sen, että tarvittaessa nuorten ja heidän huoltajiensa yhteystiedot olisivat olleet saatavilla, mikäli nuorisotalolla olisi havaittu altistumisia koronavirukseen liittyen.

Nuorisokortin pääasiallisena tarkoituksena on ollut helpottaa ohjaajien työtä kävijätietojen keräämiseen ja raportointiin liittyen. Tarkasteltavia tietoja ovat kävijämäärän lisäksi henkilön ikä, sukupuoli ja postinumeroalue. Nuorisotalojen kävijäkunnasta (elokuu 2020 – maaliskuu 2021) suurin osa oli 13-17 -vuotiaita poikia, mutta nuoret käyttävät myös muita kuin oman kaupunginosansa nuorisotalon palveluita. Uskomus siitä, että nuoret olisivat ”paikkauskollisia”, pystyttiin näin näyttämään epätodeksi.

Joensuun nuorisokorttia kehitetään Erasmus+ -hankkeella, jossa eurooppalaisten kumppaneiden kanssa katsotaan järjestelmän toimivuutta ja mahdollisuuksia laajemmassa toimintaympäristössä. Joensuun alueella nuorisokortti on käytössä Tohmajärven ja Rääkkylän kunnissa sekä Joensuun Saappaan Moottoripajalla ja Saapas -päivystyksessä.
Tulokset
Tällä hetkellä kortti toimii mobiilisti selaimella ja siihen on mahdollista liittää mukaan esimerkiksi oma kirjastokortti.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on valmistaa natiivi mobiilisovellus, jonka avulla nuori voi tarkastella itseään kiinnostavia harrastuksia, ilmoittautua niihin sekä koota käyntikertojen perusteella myös oma Aktiivisuus CV.

Lisäksi Joensuun nuorisopalvelut on mukana Kuntaliiton koordinoimassa Kunnallisen nuorisotyön dokumentaatiojärjestelmän kehittämisessä.

Yhteyshenkilöt

Jukka-Pekka Mattila
jukka-pekka.mattila(ät)joensuu.fi
erityisnuorisotyön koordinaattori
Joensuun kaupunki
Jukka-Pekka Mattila
jukka-pekka.mattila(ät)joensuu.fi
erityisnuorisotyön koordinaattori
Joensuun kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta