14.10.2022
Vaasan kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, Vaasa

Elämää torille leikillä ja liikunnalla

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Vaasalla on erittäin hieno ja iso paraatitori keskellä kaupunkia. Kulutustottumusten myötä tori on hiljentynyt, kuten monessa muussakin kaupungissa. Torikauppa ei enää riitä syyksi saapua torille. Torin toimintaa lähdettiin kehittämään hitaasti suunnittelukilpailun ja ison kehityshankkeen kautta sekä nopeasti toteuttamalla torille leikki- ja liikuntapaikka lapsille. Tällä tavoitellaan lisää ihmisiä torille ja sitä kautta pyritään elvyttämään myös torikauppaa.
Ratkaisu
Aluksi kerättiin moniammatillinen tiimi suunnittelemaan nopeaa toteutusta sekä osallistettiin myös keskustan yrittäjiä ja muita sidosryhmiä. Ydinryhmässä oli mukana henkilöitä Visit Vaasasta, kaavoituksesta ja kuntatekniikasta. Myös johto osallistui ideointiin sekä sitoutui edistämään asiaa.

Kyseessä on väliaikanen toteutus vuosille 2022-2023 ennen torin isoa kehityshanketta, joka alkaa arviolta vuonna 2024. Torikiveykselle asennettiin laaja hiekkatekonurmi, jolle rakennettiin pinta-asennuksella kolme leikkivälinettä pienille lapsille, pump track -rata isommille lapsille, leikki- ja pelivälinelaatikko, aurinkotuoleja, useita korkealuokkaisia istumapaikkoja sekä massiivisia kukkaistutuksia. Turvallisuussyistä pienten lasten alue päädyttiin aitaamaan. Suunnittelussa käytettiin leikki- ja liikennevälineiden puitejärjestelyä pyytämällä idealuonnoksia alan toimijoilta. Valittu toimittaja asensi valtaosan varusteista.
Tulokset
Leikki- ja liikuntapaikka osoittautui hitiksi heti ensimmäisenä kesänä. Alue keräsi puoleensa paljon lapsia, vanhempia ja isovanhempia. Se myös lisäsi torilla tapahtuvaa oleskelua uusien istumapaikkojen ja miellyttävän ympäristön myötä. Edellä mainitut osaltaan tukivat torikauppaa ja torin kahviloita sekä ruokapaikkoja. Alue toimii myös referenssinä torin laajemmalle kehittämiselle lisäten lasten huomioimisen merkitystä suunnittelussa ja toteutuksessa.

Toteutus sopii erinomaisen hyvin myös Vaasan tavoitteeseen tulla Unicefin sertifioimaksi Lapsiystävälliseksi kunnaksi. Torin leikki- ja liikuntapaikka keräsi valtavan määrän positiivista huomiota sosiaalisessa mediassa.

Se on osoittautunut kustannustehokkaaksi tavaksi lisätä keskusten elinvoimaa, parantaa palveluita lapsille sekä tuoda elämää ajoittain tyhjälle torille - jopa torilavalla esiintynyt häiriökäyttäytyminen väheni sivuvaikutuksena. Kehittämistyötä esitetään jatkettavaksi torin suunnittelun arkkitehtikilpailun voittajatyön mukaisella tarkemmalla suunnittelulla vuonna 2023 ja toteutuksella vuosina 2024-2025.
Linkit
https://www.vaasalehti.fi/uutiset/vaasan-tori-el%C3%A4v%C3%B6ityy-615-neli%C3%B6n-aktiviteettialueella-jossa-on-tekemist%C3%A4-kaikenik%C3%A4isille
https://www.vaasa.fi/tietoa-vaasasta-ja-seudusta/kehittyva-ja-kansainvalinen-vaasa/kaupunkisuunnittelu/viheralueet-ja-julkiset-ulkotilat/kauppatorin-suunnittelukilpailu/
https://www.instagram.com/p/CiHwJjOA0EY/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
https://www.instagram.com/p/Cggau3XgXFx/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Yhteyshenkilöt

Jukka Talvi
jukka.talvi(ät)vaasa.fi
Kuntatekniikan johtaja
Vaasan kaupunki
Magnus Söderström
magnus.soderstrom(ät)visitvaasa.fi
Kehityspäällikkö
Visit Vaasa

Päivi Korkealaakso
paivi.korkealaakso(ät)vaasa.fi
Kaavoitusjohtaja
Vaasan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta