22.10.2019
HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Helsinki

Hanavesibaari

Yhteistyössä: Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hanavesibaari syntyi tarpeesta kannustaa ihmisiä luopumaan pullotetusta vedestä ja tarjota maailman parasta hanavettä kaikille omasta pullosta juotavaksi. Idea sai alkunsa eri tapahtumatuottajien toiveista, jotka etsivät yleisölleen ekologista ja coolia tapaa tarjota hanavettä. Tavoitteena oli luoda uusi, visuaalisesti sekä toiminnallisesti näyttävä tuote, joka vähentää kertakäyttöpullojen määrää ja tarjoaa ekologisen, modernin ja käyttäjäystävällisen ratkaisun hanaveden promoamiseen.
Ratkaisu
Hanavesiaseman suunnitteli Aalto yliopiston Creative Sustainability -kurssin oppilaat HSY:n toimeksiannosta. Mukana suunnitteluvaiheessa olivat myös Slush sekä Tikkurilan festivaali. Oppilailta tuli kaksi eri ehdotusta, joista toinen päätettiin ottaa tuotantoon ja suunnitelman hioi toteutuskelpoiseksi Hide Design Oy. Mukana kehittämässä oli HSY:n Ilmastoinfo ja HSY:n viestintä sekä tapahtumatuottajia Slushista ja Tikkurila festivaaleilta. Aluksi tehtiin yksi prototyyppi, jota testattiin monenlaisissa eri tapahtumissa vuoden aikana (mm. Slush, Flow festival ja Metsä-messut). Sen jälkeen hanavesibaareja on tehty kaksi lisää, ja niitä myös tuotekehitettiin jonkin verran.
Mukana ei ole ollut ulkopuolista rahoitusta.
Tulokset
Hanavesibaarin suunnittelu onnistui yli odotusten, ja se on erittäin haluttu palvelu. Tähän mennessä baarit ovat olleet käytössä mm. Flow-festivaaleilla, erilaisissa urheilutapahtumissa (Nuorten uinnin EM-kisat, koripallon seniori MM-kisat), EU-puheenjohtajuuskauden avajaistapahtumassa, Helsinki Fashion Weekillä, Helsinki-päivässä ja Helsingin juhlaviikoilla. Jatkossa baaria käytetään mahdollisimman erilaisissa tapahtumissa, jotta se tavoittaa laajan yleisön ja innostaa sekä helpottaa omien juomapullojen käyttöä kertakäyttöpullojen sijaan. Hanavesibaari-konseptia voidaan levittää myös Suomen ulkopuolelle.
Liitteet
Hanavesiasemat perusesitys.pdf

Yhteyshenkilöt

Mira Soini
mira.soini(ät)hsy.fi
Projektipäällikkö
HSY Ilmastoinfo
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat