27.9.2023
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Ilmajoki/kotihoito Hopiarati, Ilmajoki

Hoitajia kuormittavan työn vähentäminen

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hoitajilla on ollut paljon itse asiakastyöhön kuulumatonta työtä. Kuormittavuuden vähentämiseksi ehdotin, että ruuan jako niille asiakkaille, jotka ovat vain ateria-asiakkaita, ruoka toimitettaisiin ateriakuskin toimesta.

Myöskään pyykkituvassa pyykin peseminen osalle kotihoidon asiakkaista ja raskaiden pyykkikorien kantaminen ei kuulu hoitajille. Työ on ollut fyysisesti kuormittavaa ja epäoikeudenmukaista, koska osalla asiakkaista on pyykinpesukone kotona.
Ratkaisu
Esimiehen kanssa keskusteltiin siitä, kuinka ns. ylimääräistä työtä ja työn kuormittavuutta saisi poistettua ja miten voisi keskittyä itse hoitotyöhön.

Esimies piti palaverin keittiön emännän ja ateriakuljettajan kanssa ja päädyttiin siihen, että ne ateria-asiakkaat, jotka eivät ole kotihoidon asiakkaita, siirtyvät kuskin hoidettavaksi. Pyykkituvassa pyykinkpesu saatiin pois hoitajilta siten, että annettiin kotihoidon asiakkaille kaksi kuukautta aikaa hommata oma pyykkikone. Nyt pyykit pestään kotihoidon käyntien aikana.
Tulokset
Hoitajien työkuorma väheni huomattavasti, kun ei tarvitse jakaa noin 40 ylimääräistä ateriaa. Lisäksi pyykkikorien kantaminen, pyykkien koneeseen laitto ja narulle laittaminen sekä jo kuivuneitten pyykkien viikkaaminen ja kotiin kuljettaminen poistui. Näin hoitajien työaikaaaikaa vapautui itse hoitotyön tekemiseen. Kehitystyötä jatketaan kotihoidossa. Ideoiden ja ajatusten vaihto muutostarpeista kannattaa.

Yhteyshenkilöt

Tuija Laitila
tuija.laitila(ät)hyvaep.fi
Lähihoitaja
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Ilmajoen kotihoito
Emmi Rajala
emmi.rajala(ät)hyvaep.fi
vs esimies
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Ilmajoen kotihoito
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta