13.9.2022
Limingan kunta / Kunnallistekniikan liikelaitos, Liminka

Juuret Limingassa -puisto kuntalaisten yhteisenä tekemisenä ja paikkana

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Erilaiset kuntien puistot ja viheralueet ovat kuntalaisille tärkeitä paikkoja. Niiden kehittämiseen on yhä enemmän pyritty osallistamaan kuntalaisia.

Idea kukkivien puiden puistosta tuli kuntalaiselta, joka vieraili muutama vuosi sitten Helsingissä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa sopivasti puiden kukinta-aikaan.

"Menimme katsomaan upeaa laajaa kukkivaa puistoa. Muutamista puista oli jo varissut käytäville ja penkeille ohut kerros vaaleanpunaisia terälehtiä. Näky oli unohtumaton. Kerran siivotessani tuli mieleeni, voisiko vastaavan puiston rakentaa Liminkaan. Soitin kuntaan liikelaitosjohtajalle" – siitä lähti kehittymään hyvä kokonaisuus.

Idea yhteisöllisestä ja yhdessä rakennettavasta kukkivien puiden puistosta syntyi.


Ratkaisu
Kukkivien puiden puistosta suunniteltiin yhteisöllisyyttä tukeva kokonaisuus. Se toteutetaan yhdessä kuntalaisten kanssa.

Kukkivien puiden puistosta luodaan digitaalinen kartta, josta jokaisen puun istuttaja ja istuttamiseen liittyvä tarina löytyvät. Puulla voidaan juhlistaa esimerkiksi lapsen syntymää, mutta se voi olla myös edesmenneen läheisen muistoksi istutettu surupuu, jonka luokse tullaan hiljentymään. Jokaisella voi olla oma uniikki syynsä puun istuttamiselle – tai toisaalta sille ei tarvitse olla sen syvällisempää syytä kuin yhteisöllisyys ja halu yhteiseen tekemiseen.

Yhteisessä istutustapahtumassa kuntalainen osallistuu itse konkreettisesti puiston rakentamiseen. Puistoilla, puilla ja yhdessä tekemisellä on valtavan suuri vaikutus hyvinvointiimme, ei pelkästään liikunnalla, vaikka sitäkin ajatusta uusi puisto tukee. Itse asiassa talvisin puistosta lähtee liittymälatu merenjäälle. Aivan vastaavaa toteutustapaa ei muualta löydy, vaikka sukupuupuistoja löytyy muualtakin.

Halutessaan jokainen voi kyltittää oman puunsa myös perinteisesti. Tähänkään ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, vaan jokainen voi pohtia toteutuksen itse.

Puiston virallinen nimi on vielä avoin. Juuret Limingassa -puiston ja Kukkivien puiden puiston ohella myös Sukupuupuisto on ollut tarjolla nimeksi syntyvälle puistolle. Virallinen nimi julkistetaan keväällä, kun yhteisen istutustapahtuman päivä saadaan kalenteroitua.

Ideoita omalle puulle:

- Syntymäpäivän tai muiden merkkipäivien kunniaksi suvussa tai perheessä
- Lapsen syntymän juhlistamiseksi – vanhempien tai kummien istuttamana
- Hääparille lahjaksi, hääpäivän kunniaksi tai omalle rakkaalle yllätyksenä
- Eläkkeelle jäänti – työnantajalle oiva lahjavinkki
- Kaverin kanssa! Molemmille omat puut tai yhteinen ystäväpuu
- Uusille asukkaille, perheen yhteinen juttu!
- Surussa muistoksi vainajalle, hiljentymispaikkana
- Kerrostalossa asuville – mukava seurata puunkasvua, vaikka päiväkävelyn yhteydessä
- Lahjakortti, henkilölle jolla on jo kaikkea! Antajan kanssa voi yhdessä istuttaa.
Tulokset
Kevään 2023 aikana järjestetään yhteinen puiden istutustapahtuma ja puupuiston nimi julkaistaan. Puistosta odotetaan tulevan tärkeä ja merkityksellinen paikka kuntalaisille.

Puupuiston rahoitus, suunnitteluprosessi ja osallistaminen etenivät pääpiirteittäin kuten normaalistikin puistosuunnittelussa. Kuntalaiset osallistuvat puiden hankintahankintaan 20 eurolla - tämän on ajateltu juurruttavan puiston merkitystä kuntalaisten parissa. On oma puu, jonka kasvua voi seurata ja joka on itselle merkityksellinen. Lisäarvoa puiston rakentamiseen yhdessä kuntalaisten kanssa tuo juuri yhteisöllisyys sekä kuntalaisten omat merkitykset jokaisen puun osalta.

Samaa ideaa voidaan käyttää jatkossa sekä Limingassa että muissa kunnissa.
Linkit
Liitteet
juuret-Limingassa_nettikoko.jpg

Yhteyshenkilöt

Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi
marja-riitta.vavuli-kiviniemi(ät)liminka.fi
Liikelaitosjohtaja
Limingan kunta / Kunnallistekniikan liikelaitos
Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi
marja-riitta.vavuli-kiviniemi(ät)liminka.fi
Liikelaitosjohtaja
Limingan kunta / Kunnallistekniikan liikelaitos
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta