10.10.2024
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / Työllistymistä ja osallisuutta tukevat palvelut/ Valmennustalot Valtti ja Jenga, Kerava

Kuntouttavan työtoiminnan Olkkaritoiminta

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Keravan kuntouttavan työtoiminnan yksiköistä Valtissa nousi esille tarve järjestää räätälöityä toimintaa asiakkaille, joiden kuntoutuminen työelämään ei ole realistista. Näillä asiakkailla saattaa olla jo pitkälle edennyttä syrjäytymistä ja näköalattomuutta tai heillä on eläkeikä niin lähellä, ettei työllistyminen ole oikeastaan enää ajankohtaista. Olkkaripajassa nähtiin tärkeänä se, että jakson jälkeen asiakkailla on motivaatio ja halu kuulua yhteisöön ja osallistua aktiivisesti oman elämänsä sisältöön.

Nuorten olkkaritoiminta käynnistettiin siitä näkökulmasta, että enenevässä määrin on olemassa nuoria, joita ei saada minkään palvelun piiriin, mutta joilla on tarve mahdollisimman matalan kynnyksen palvelulle. Tavoitteena on saada myös nämä nuoret kiinnostumaan koulutuksesta ja työelämästä.
Ratkaisu
Molemmissa valmennustaloissa on koettu palvelut riittämättömiksi juuri edellä mainittujen asiakkaiden auttamiseksi. Henkilökunta pohti yhdessä esihenkilön kanssa niitä mahdollisuuksia, mitkä olemassa olevin resurssein voitaisiin toteuttaa. Näin syntyi ajatus Olkkaripajoista. Olkkaripaja on itsessään toimintamalli, jollaista ei ole ollut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella olemassa.

Toiminnassa korostuu elämänhallinta, sosiaaliset voimavarat, itsetuntemuksen lisääntyminen, osallisuus ja kuuluminen yhteisöön. Keinoina käytämme mm. tutustumista olemassa oleviin palveluihin ja harrastuksiin, aiheita ovat myös terveyskasvatus, ravintoasiat, liikunta ja muut elämänhallintaa tukevat toimet, digitaalisten palveluiden käyttö ja hallinta. Lisäksi palveluun sisältyy vahva yksilöllinen työote.
Tulokset
Palvelun avulla asiakkaat ohjautuvat oikea-aikaiseen palveluun, näin valmennustalojen työpajoille ei ohjaudu sellaisia asiakkaita, jotka tarvitsevat huomattavasti vahvempaa tukea voidakseen työskennellä työvaltaisilla työpajoilla.

Asiakkaiden työllistymisen edistäminen ei ole realistista esimerkiksi eläkeiän lähestyessä tai tilanteessa, jossa heillä on tarve muille tukipalveluille, kuten tällaiselle olkkaripajalle, ennen peruspajoille siirtymistä. Työvaltaisilla pajoilla kuntoutuu vain niitä asiakkaita, joilla eteneminen on realistista.

Olkkaripajojen kehittämistyötä jatketaan ja tuloksia seurataan ja niistä tiedotetaan tehtäväalueen sisällä.

Yhteyshenkilöt

Minna Liljelund
minna.liljelund(ät)vakehyva.fi
Työpajaesimies
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta