22.5.2023
Mänttä-Vilppula, hyvinvointityö, Mänttä-Vilppula

LÄHIKLUBI

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Hyvinvointialueiden tultua, Mänttä-Vilppulassa ikääntyneiden kuntouttava päivätoiminta väheni. Siitä jäi pois noin 100 asiakasta. Tämä oli ja on edelleen seudun asukkaille takaisku.
Ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi piti kehittää uudenlaisia toimintatapoja.

Lähiklubi kehitettiin ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitämiseksi, koska heidän toimijuuttaan ja osallisuuttaan haluttiin lisätä. Asiakkaita motivoidaan oman hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen, koska yksinäisyys ja toimettomuus ovat riskitekijöitä hyvinvoinnille. Samoin tavoitteena oli, että lähihoitajaopiskelijat suorittavat opiskelemalla 15 osp ja näytön (Toiminnalliset menetelmät hyvinvoinnin edistämisessä). Tavoitteena oli myös lisätä osallisuutta ja sukupolvien kohtaamista. Ikärajaksi asetettiin +68 -vuotiaat.
Ratkaisu
SASKY koulutuskuntayhtymän Mäntän seudun koulutuskeskuksen opettaja oli yhteydessä hyvinvointikoordinaattoriin Lähiklubi-ideasta.

Ensimmäinen tapaaminen suunnittelun merkeissä oli 13.4.23. Silloin suunniteltiin toiminnan runko ja aikataulutus. Lisäksi opiskelijat suunnittelivat kerholle nimen ja sisältöä.

Lähiklubista tehtiin mainoksia, joiden julkaisu tapahtui 24.4. Ilmoituksia oli kaupungin nettisivuilla sekä somessa.


Lähiklubin toimintaan sisältyy muun muassa jumppaa, tasapainorata, ulkoilua, elokuvia elokuvateatteri Biosäteessä ja muuta kulttuuritoimintaa, pelejä sekä yhdessä tekemistä. Yhteistyötä aloitetaan myös ATK Seniorit Mukanetin kanssa. digihyvinvoinnin aiheesta.

Toiminnasta järjestettiin avoin tiedotustilaisuus asukkaille. Lisäksi 28.4. oli lehti-ilmoitus ja kutsuja jaettiin paikallisilla julkisilla ilmoitustauluilla ja kaupungin asiointipisteen sähköisessä ilmoitustaulussa .

Kaupungintalolla 5.5. järjestetyssä tilaisuudessa oli noin 50 kuulijaa. Tapahtuma herätti laajalti kiinnostusta myös somessa. Paikalle oli kutsuttu lehdistö. Lehtijuttu ilmestyi saman päivän aikana nettilehteen ja paperilehdessä se oli 8.5.

Kustannukset ovat tähän mennessä syntyneet julkaisuista ja lehti-ilmoituksista. Työaikaa on mennyt sekä Saskyn että Mänttä-Vilppulan kaupungin työntekijöiltä. Tilankäyttökulut kohdistuvat oppilaitokselle.

Jatkossa kustannuksia syntyy mahdollisten taidemuseokäyntien tai retkien kuljetuksista sekä erilaisista materiaalikuluista. Toiminta on asiakkaalle maksutonta, lounas ja kyydit ovat omakustanteisia. Asiakkaat ruokailevat oppilaitoksen ruokalassa, joka lisää yhteisöllisyyttä eri ikäryhmien kesken.
Tulokset
Lähiklubi aloittaa 4.9.23 ja jatkuu toukokuulle 2024 asti kokeiluna. Asiakkailta kerätään toiminnan alussa toiveet sekä odotukset toiminnalle sekä lopussa arviointi toiminnan hyödyllisyydestä sekä jatkotarpeesta.

Klubille asiakaspaikkoja on 50. Ilmoittautuminen jatkuu toukokuun loppuun asti. Asiakkaat ovat ottaneet uuden toiminnan iloiten vastaan. Kaikki paikat täyttyivät ilmoittautumisen loppuun mennessä. Tulijoita olisi ollut enenmmänkin.

Ryhmä jaetaan kahteen osaan ja kokoontumiset ovat joka toinen maanantai klo 9-12. Toimintapäivä päättyy yhteiseen ruokailuun oppilaitoksen ruokalassa.

Jatkossa tarkoituksena tämän toiminnan avulla kehittää vertaisohjaajatoimintaa sekä kartoittaa siihen vapaaehtoisia.

Yhteyshenkilöt

Kaisa Lipsonen
kaisa.lipsonen(ät)taidekaupunki.fi
Hyvinvointikoordinaattori
Mänttä-Vilppula
Anne Päivärinta
anne.paivarinta(ät)sasky.fi
Opettaja, sosiaali- terveys- ja liikunta-ala
SASKY
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta