2.3.2020
Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskus/Kuntoutus, Kangasala

Lantionpohjan- ja äitiysfysioterapian kehittäminen

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kangasalan terveyskeskuksessa on toteutettu perhevalmennusta ensisynnyttäjille 1980-luvulta lähtien. Fysioterapeutin osuus on koettu erittäin tarpeelliseksi. Vatsalihasten erkauma on lisännyt äitiysfysioterapian kysyntää, julkisuudessa on ollut paljon keskustelua aiheesta. Terveyskeskuksen kaikilla fysioterapeuteilla on peruskoulutuksen myötä taidot ohjata lantionpohjan lihasten harjoituksia. Vuodesta 2012 potilaat on keskitetty yhdelle fysioterapeutille, jolla on vahva erikoisosaaminen koulutusten ja omatoimisen opiskelun tiimoilta.
Ratkaisu
Lp.fysioterapeutti on aktiivisesti kouluttanut henkilöstöä terveyskeskuksessa.
Vuodesta 2018 alkaen on lisäksi tullut fysioterapeutin ohjaama synnytyksen jälkeinen palautuminen -osuus.

Lp. ja äitiysfysioterapian potilaat ohjautuvat fysioterapeutille joko itse hakeutumalla, terveydenhoitajan, lääkärin tai muun ammattilaisen varaaman ajan perusteella. Lp. potilaiden oireina on virtsankarkailu, laskema, yliaktiivinen rakko, eturauhasongelmat, lantionpohjan kiputilat sekä ulosteenkarkailu. Näiden potilaiden ikähaitari on kouluiästä yli 90-vuotiaisiin.
Tulokset
Lp. ja äitiysfysioterapian potilaiden viikoittainen määrä on viimeisten vuosien aikana oleellisesti kasvanut, ollen vuonna 2018 1-4 potilasta viikossa vrs vuonna 2019 4-10 potilasta viikossa. Vuodesta 2018 lp.fysioterapeutilla on ollut käytössä EMG-mittauslaitteisto sekä lantionpohjan palpaatiomahdollisuus toimitiloissaan. Yhteistyö erikoissairaanhoidon kanssa on lisääntynyt. Lähetteitä siirretään ehs:sta terveyskeskukseen, koskien mm. laskeuma- sekä virtsa-/ulostekarkailua. Potilaiden kotihoitokäyttöön voidaan lainata mm. TNS- ja Neurotrack-laitteita. Toimintaa kehitetään jatkuvasti saatua potilaspalautetta hyödyntäen.

Yhteyshenkilöt

Marjukka Pelvola
marjukka.pelvola(ät)kangasala.fi
Osastonhoitaja
Kangasalan kaupunki, sosiaali- ja terveyskeskus
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta