19.9.2023
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelualue, Riippuvuushoidon keskus, Seinäjoki

Liikkuva terveysneuvontapiste

Yhteistyössä: Kauhava, Alajärvi, Kauhajoki, Seinäjoki, Lapua, Kurikka
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Suonensisäisiä huumeita käyttäville tulee järjestää terveysneuvontaa ja neulojen vaihtoa. Tehtävä on lakisääteistä ja siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille. Etelä-Pohjanmaalla terveysneuvontaa ei oltu järjestetty joka kunnassa ja olemassa olevat pisteet olivat kivijalkapisteitä. Kivijalkapisteissä on asiakasryhmän tavoittamisessa se ongelma ettei se tarjoa kovin hyvin anonyymiä asiointia. Myös aluekattavuus ei ollut riittävä.

Liikkuvalle terveysneuvonnalle asetettiin tavoitteeksi viikoittainen maakunnan keskusten tavoittaminen, asiakasryhmän anonymiteetin säilyttäminen, riippuvuuspalveluihin matalan kynnyksen pääsyn lisääminen ja hoitoon ohjaus, infektioiden ennaltaehkäisy (hepatiitit, suoni-infektiot jne., haavanhoito, rokotukset) ja riippuvuushoidon.
Ratkaisu
Liikkuvaa terveysneuvontaa varten vuokrattiin tarpeeseen sopiva matkailuauto, kehitettiin reitti- ja toimintasuunnitelma, haettiin hankerahoitusta ja tehtiin yhteistyötä mm. infektioiden torjunnan ja Pohjanmaan poliisin kanssa kanssa.

Mukana ovat olleet Seinäjoen riippuvuushoidon keskus ja Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa hanke. Hankerahaa on kesäkuulle 2024 asti, mutta toiminta jatkuu sen jälkeen vakituisena.
Tulokset
Ennakoidut hyödyt ovat terveysneuvonnan ja neulojen vaihdon parempi alueellinen kattavuus, asiakkaiden parempi saavuttaminen, anonymiteetin parempi säilyttäminen, hoitoon ohjauksen lisääminen, infektioiden torjunta (hepatiitit, suonitulehdukset, haavanhoito, rokotukset, infektioiden testaus).

Säästöjä muodostuu jo pelkästään terveysneuvonnan kivijalkapisteiden vuokrakulujen poistuessa. Merkittävimmät säästöt muodostuvat infektioiden ennaltaehkäisyn hoidon kustannuksista (mm. verenmyrkytykset, amputaatiot, muut vakavat infektiot) ja riippuvuushoidon saavuttavuuden parantumisesta mikä vähentää mm. päihdehuollon laitoskuntoutusten kustannuksia ja sosiaalihuollon sekä terveydenhuollon kustannuksia.

Liikkuva terveysneuvonta aloittaa toimintansa 2.10.2023.

Yhteyshenkilöt

Mikko Ketola
mikko.ketola(ät)hyvaep.fi
Palvelualueylihoitaja
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Susanna Hyövälti
susanna.hyovalti(ät)hyvaep.fi
Osastonhoitaja
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tuomo Ketomäki
tuomo.ketomaki(ät)hyvaep.fi
Ylilääkäri
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta