27.5.2021
Limingan kunta, elinvoimapalvelut, Liminka

Mahdollisuuksien kesä Limingassa

Palkittu!
Palkittu
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Korona-pandemia on vaikeuttanut nuorten työllistymistä kesätöihin jo toista vuotta peräkkäin. Nuorille kesätyöt ovat usein ensimmäisiä, kullanarvoisia työkokemuksia. Huoli nuorten hyvinvoinnista on asia, joka yhdistää kuntia ja monia kuntalaisia.

Limingan kunnan Pikkuduunia-hankkeessa päätettiin pistää pystyyn kampanja nuorten kesätyöllistämiseksi. Kampanja sai nimen Mahdollisuuksien kesä Limingassa ja sen tavoitteena on mahdollistaa nuorille kesätyötä. Uudenlaisella kokeilulla haluttiin tukea kunnan nuorten hyvinvointia mahdollistamalla mahdollisimman monelle mielekästä tekemistä kesäksi.

Mukaan kampanjaan haastettiin liminkalaiset kotitaloudet, yritykset ja yhteisöt. Kampanjan lähtökohtana on yhteisvastuullisuus: antamalla nuorille mahdollisuuden kannamme yhdessä vastuuta kunnan nuorista. Kampanjan suojelijana toimii kunnanjohtaja Pekka Rajala.
Ratkaisu
Pikkuduunia-hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa monipuolisempia työn tekemisen tapoja ja muotoja niin, että yhä useampi voisi saada edes osan toimeentulosta työtä tekemällä. Hankkeen tavoitteina on löytää piilo- ja silpputyötä (pikkuduuneja), poistaa työllistämisen esteitä ja kehittää uusimuotoista työtä tukevia toimintamalleja. Autamme pikkuduunin tekijöitä ja tarjoajia löytämään toisensa.

Mahdollisuuksien kesä -kampanjassa ideoimme uudenlaisen kokeilun nuorten kesätyöllistämiseksi. Halusimme luoda konseptin, joka mahdollistaa nuorten työllistämisen helposti myös kotitalouksiin, kesän kotihommiin, perinteisten yritysten ja yhteisöjen tarjoamien kesätöiden lisäksi. Ratkaisu syntyi muotoiluprojektina yhteistyössä Brossa Oy:n job designerin kanssa.

Nuoren kesäpikkuduunarin työllistäminen haluttiin tehdä kotitalouksille mahdollisimman helpoksi. Nuoret laskuttavat keikoista kevytyrittäjinä. Kehitimme palvelumuotoilun keinoin valmiita palvelupaketteja, jotta työllistämisen kynnys olisi entistä matalampi. Palvelupaketit ovat tunnin tai parin Pikkukeikka, koko päivän Kotiapulainen ja viikon mittainen Kesälomittaja, joilla kaikilla on ollut kysyntää.

Kampanja polkaistiin käyntiin Mahdollisuuksien kesä Limingassa 2021 -verkkotapahtumassa, joka oli suunnattu liminkalaisille nuorille ja kotitalouksille. Mukaan tapahtumaan kutsuttiin myös muita kunnan ja kolmannen sektorin toimijoita kertomaan nuorten kesätyömahdollisuuksista Limingassa. Kampanja-avauksen jälkeen aktiivista viestintää on jatkettu verkossa ja paikallislehdessä.

Osana konseptia nuoret saavat valmennusta kevytyrittäjänä toimimiseen. He tunnistavat omia taitojaan ja vahvuuksiaan, oppivat markkinoimaan omia palvelujaan sekä neuvottelemaan asiakkaiden kanssa kesäpikkuduuneista. Hanketyöntekijät auttavat löytämään kesäpikkuduunia ja vastaavasti etsivät pikkuduuneille tekijöitä. He ovat nuorten tukena ja kesäpikkuduunareiden yhteisö tarjoaa vertaistukea.
Tulokset
Saimme synnytettyä uudenlaisen kesätyökonseptin, jossa nuori on helppo työllistää pieneen yritykseen tai kotitalouteen. Nuori saa arvokasta työelämäkokemusta, pääsee oppimaan työelämä- ja yrittäjyystaitoja sekä näyttämään omia taitojaan vahvistaen näin kyvykkyyden tunnetta. Korona-aika on haastanut myös kotitalouksia, joten lisäkädet kesäapulaisen muodossa tuovat lisäksi helpotuksen työllistävien kotitalouksien kesään.

Mahdollisuuksien kesä -kampanja on otettu Limingassa hienosti vastaan ja onpa sana kampanjasta kiirinyt kauemmaksikin. Kampanjaan on lähtenyt mukaan kymmeniä innokkaita nuoria ja ensimmäisiä kesäduunikeikkojakin on jo päästy tekemään. Nuoret ovat kampanjan myötä löytäneet uusia kesätyömahdollisuuksia. Myös kotitaloudet ovat löytäneet kampanjan mahdollisuudet. Moni kuntalainen on ollut hyvillään voidessaan auttaa oman kylän nuorta ja saada samalla helpotusta omaan arkeen. Ratkaisu tuottaa hyvää sekä kunnan nuorille että heidän kesätyönsä mahdollistaville kotitalouksille.

Mahdollisuuksien kesä -kampanjasta on tullut meidän kaikkien yhteinen juttu, ja mikä parasta, kesä on vasta aluillaan!
Liitteet
Mahdollisuuksien kesä -juliste 2.0.pdf

Yhteyshenkilöt

Johanna Aromaa
johanna.aromaa(ät)liminka.fi
Projektityöntekijä
Limingan kunta
Kaisa Uusimäki
kaisa.uusimaki(ät)liminka.fi
Projektipäällikkö
Limingan kunta

Kaisa Uusimäki
kaisa.uusimaki(ät)liminka.fi
Projektipäällikkö
Limingan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta