2.10.2025
Iin kunta/Ateria- ja puhtauspalvelut,
Ii
Maistamalla parempaan kouluruokaan – oppilaat kehittäjinä
Käynnissä
Tarve ja tavoitteet
Saimme idean kevään asiakastyytyväisyyskyselyistä joissa toivottiin oppilaiden parempaa osallistamista ruokalistasuunnittelussa ja ruokalajien valinnoissa listoille. Asetimme tavoitteeksi kehittää ruokalistaa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Kuunnella paremmin heidän ääntään ja mielipiteitä.
Ratkaisu
Halumme panostaa asiakaslähtöisyyteen, joka tarkoittaa sitä, että toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaiden tarpeita, toiveita ja kokemuksia kuunnellen ja kunnioittaen. Meillä kouluruokailussa asiakkaita ovat erityisesti oppilaat, mutta myös henkilökunta ja huoltajat ovat tärkeitä sidosryhmiä.Olemme jo aikaisemmin toteuttaneet ruokaraatitoimintaa ja asettaneet tavoitteeksi kouluruokadiplomien saamisen Iin jokaiseen kouluun ja varhaiskasvatusyksikköön vuoden 2026 loppuun mennessä.
Ruokaraatien lisäksi suunnittelimme kehittämistyön tueksi maistatuksia. Maistatuksia toteutetaan kun olemme kehittämässä uusia reseptejä tai otamme ruokalistoille uutuustuotteita. Koemme, että maistatukset toimivat konkreettisena keinona kerätä palautetta uusista ruokaideoista.
Suunnittelimme toteuttavamme erilaisia tuotemaistatuksia 2-3 kertaa lukuvuodessa erikokoisissa kouluissa.
Maistatus prosessi etenee niin, että kysymme halukkaita kouluja mukaan maistatukseen, suunnittelemme maistatuksen yhdessä koulun johdon kanssa, mitä luokka-astetta maistatus koskee vai toteutetaanko se koko koululle. Maistatus toteutetaan usein osana ruokailua, erityisissä tilanteissa suunnitellaan oma erillinen tilausuus. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi useiden eri ruoka-aineiden maistelu ja vertaaminen.
Maistatuksessa oppilailta kerätään mielipiteitä makuarvioiden, palautelomakkeiden tai keskustelujen kautta. Isommille oppilaille tehdään maistatukseen oma arviointilomake, pienten lasten kanssa mielipiteet kartoitetaan kysellen ja keskustellen.
Oppilaiden mielipiteiden perusteella ruokalistalle laitetaan makumieltymyksiin parhaiten soveltuvia tuotteita.
Maistatusten tavoitteena on yhdessä kehittäminen ja paremman asiakaskokemuksen luominen palvelua kehittämällä. Maistatuksen toteuttaminen ei vaadi erillistä rahoitusta, sillä tuoteuutuuksista saadaan tavarantoimittajilta näyte-eriä testattavaksi. Oman tuotannon reseptiikkaa kehitetään elintarvikkeisiin varatun määrärahan puitteissa.
Tulokset
Maistatuksia on toteutettu vasta muutama ja niitä on tulossa lisää, joten vielä ei voida osoittaa millaisia tuloksia ruokalistan kehittäminen asiakkaiden kassa yhdessä saavuttaa.Ne tuotteet, ja reseptit joita on otettu ruokalistalle maistatuksen kautta ovat kuitenkin olleet mieluisia ja hävikkiä ei ole syntynyt. Hävikin määrän väheneminen on yksi merkki siitä. että tuote toimii ja rahaa ei mene hukkaan.
Kevään 2026 kouluruokakysely antaa lopullisen arvion olemmeko onnistuneet toiminnassamme ja saaneet oppilaat innostettua mukaan ruokalistan kehittämiseen.
Kehittämistä jatketaan edelleen ja mietitään uusia toimintatapoja miten maistatukset voisivat olla osana toimintaa ja oppilaiden mielipiteiden kuuntelua.
Yhteyshenkilöt
Anne Hautamäki
anne.hautamaki(ät)ii.fi
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö/hankintakoordinaattori
Iin kunta/ateria- ja puhtauspalvelut
anne.hautamaki(ät)ii.fi
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö/hankintakoordinaattori
Iin kunta/ateria- ja puhtauspalvelut
Aija Ylisirniö
aija.ylisirnio(ät)ii.fi
työnjohtaja
Iin kunta/atria- ja puhtauspalvelut
aija.ylisirnio(ät)ii.fi
työnjohtaja
Iin kunta/atria- ja puhtauspalvelut
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät