2.10.2024
Oulun kaupunki/Kellon koulu, Oulu

Miten parannan yhteistä hyvää -lupaustaulu

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Oulun kaupungin Kellon, Kiviniemen ja Takkurannan alueella havahduttiin monialaisessa verkostossa pohtimaan yhdessä sitä, miten toimimalla toisin alueen asukkailla, niin lapsilla, nuorilla, perheillä kuin ikäihmisillä olisi turvallista, rauhallista ja hyvä elää yhdessä toisensa huomioiden ja yhteistä hyvää edistäen. Tavoitteeksi asetettiin turvallinen ja toisensa kunnioittavasti huomioon ottava yhteisöllinen asuinalue.

Oulun kaupungin Hyvinvointisuunnitelma 2023-2025 painottaa yhteisöllisen ja turvallisen elinympäristön mahdollistamista vahvistamalla osallisuuden kokemusta ja turvallista Oulu kaikille.
Ratkaisu
Alueen päiväkotien, koulujen, nuorisopalvelujen, kauppiaiden, seurakunnan ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden edustajista koostuva verkosto ideoi kouluilla toteutettavan iltakoulun, johon oppilaat osallistuivat yhdessä vanhempiensa kanssa alkuvuodesta 2023. Iltakoulu tavoitti kaikki alueen oppilaat ja valtaosan huoltajista. Koulujen rehtorit ja opiskeluhuollon toimijat, koulupoliisi, K-kauppias, nuoriso-ohjaaja ja paikallinen nuorisovaltuutettu kuvasivat omissa puheenvuoroissaan havaintoja nykytilasta ja herättivät niin oppilaita, vanhempia kuin kouluyhteisön aikuisia pohtimaan, mitä yhteisö tarvitsee voidakseen ja toimiakseen hyvin.

Puheenvuorojen jälkeen oppilaat ja huoltajat kokoontuivat luokittain työpajoihin pohtimaan oman asuinalueen hyviä ja kehitettäviä asioita. Alueella todettiin olevan paljon hyvää elämää edistäviä elementtejä ja myös sellaisia, joiden toivottiin vahvistuvan jatkossa. Työpajan lopuksi äänestettiin, mihin muutoslupauksiin luokat sitoutuvat. Lupaukset olivat hyvin samankaltaisia koulusta tai luokkatasosta riippumatta.

Näistä muutoslupauksista koostettiin Miten parannan yhteistä hyvää? -lupaustaulu. Taulu julkaistiin 30.5.2023 koulujen yhteisessä aamunavauksessa. Lupaustaulun upeasta paikallisuuden huomioivasta visuaalisesta ilmeestä vastasi graafinen suunnittelija ja taiteilija Jenna Eronen. Vaikka lupaustaulu heijastaa paikallisia maisemia, elinkeinoja, kouluja ja harrastuksia, on lupausten tarkoituksena säilyä mielessä läpi elämän.


Yhdessä sovittuja lupauksia ovat: olen kiva kaikille, autan apua tarvitsevaa, liikun turvallisesti, pidän paikat siistinä, osallistun ja vaikutan sekä aikuisena puutun ja teen yhteistyötä. Ne tuottavat toteutuessaan hyvää sekä ihmiselle itselleen että ympäröivälle yhteisölle. Tärkeää on, että myös aikuisilla on rooli lupausten toteuttajana opettamalla ja sitoutumalla niihin sekä mallintamalla käyttämistä.

Lupaustaulun teemoihin sitoudutaan yhdessä ja tehdään sanat teoiksi arjen kohtaamisissa ja tilanteissa niin päiväkodeissa, kouluissa, kotona, harrastuksissa kuin kauppareissullakin. Yhteisenä tahtotilana niin lapsilla kuin aikuisilla on hyvänä ihmisenä ja yhteisön jäsenenä eläminen. Toiveena on, että myönteisen joukkovoiman myötä lupausten teho moninkertaistuu niin kodeissa kuin arjen eri kasvuympäristöissä. Lupaukset toimivat yhteisenä ohjauksen ja kasvatuksen välineenä.

Uuden lukuvuoden alkaessa lapset päiväkodeissa ja kouluissa, heidän vanhempansa, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaiset sekä muut alueen toimijat pääsevät yhdessä suunnittelemaan konkreettisia tekoja lupausten lunastamiseksi. Lupauksia työstetään teemoittain, jotta ne konkretisoituvat ja juurtuvat arkeen. Lapset ja nuoret ideoivat yhdessä kasvatusvastuussa olevien aikuisten kanssa, miten lupaukset opitaan. Yhdessä harjoitellaan ja opitaan niin käyttäytymiseen, vuorovaikutukseen kuin tunnetaitoihin liittyviä asioita sekä sovitaan, miten ei-toivottu käyttäytyminen huomioidaan.

Kannustamalla, huomioimalla ja palkitsemalla lupaustauluteemojen mukaisista teoista luodaan positiivinen kierre, joka vahvistaa yhteisön ja myös ihmisen itsensä hyvinvointia vieden tilaa ei-toivotulta käyttäytymiseltä. Lupaukset näkyvät alueella tekoina koko kouluvuoden ajan. Näitä tekoja ja taitoja ylläpidetään ja harjoitellaan joka päivä, jotta hyväntahtoisuus, ystävällisyys, avuliaisuus ja myötätuntoisuus vahvistuvat arjen tekoina.
Tulokset
Lupausten konkretisoitumista arvioidaan alueen toimijoiden verkostotapaamisissa. Lupausten mukaisten konkreettisten tekojen myötä lastensuojeluilmoitusten määrä vähentyi alueella. Positiivisen muutoksen ylläpitämisen, toimintakulttuurin kehittymisen ja vaikuttavuuden näkökulmasta on tärkeää, että yhteisön aikuiset niin kodeissa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja vapaa-ajalla toimivat johdonmukaisesti samaan suuntaan. Alueen toimijat luottavat yhdessä luotujen ratkaisujen edistävän toivotun käyttäytymisen ja tuen kehittämistä myös tulevaisuudessa toimivien rakenteiden myötävaikutuksella. Toimintakulttuuria ylläpidetään ja sitä kehitetään edelleen, koska Kello-Kiviniemi-Takkuranta alueella uskotaan, että yhdessä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa työstetyt ja sovitut asiat ja niistä johdetut arjen teot lisäävät hyvää oloa kaikille alueella asuville.
Liitteet
kello_juliste_28042023.pdf

Yhteyshenkilöt

Juha Heikkinen
juha.heikkinen(ät)ouka.fi
rehtori
Oulun kaupunki
Susanna Kauppinen
susanna.kauppinen(ät)ouka.fi
Alueellisen toiminnan asiantuntija
Oulun kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta