12.10.2023
Posion kunta/Posion kansalaisopisto, Posio

Vapaan sivistystyön osaamisperusteiset kurssit

Yhteistyössä: Kuusamo, Pudasjärvi, Taivalkoski, Ranua
Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö valmisteli vapaan sivistystyön kautta hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista vuosien 2019 ja 2020 aikana. Aloite oli lähtöisin EU:n tasolta.

Tavoitteena on yhteiskunta, jossa jokainen kehittää osaamistaan läpi elämän, ja käyttää sitä itsensä ja muiden parhaaksi. Lähtökohtana pidetään, että jokainen työikäinen osallistuu työhön, osaamisen jakamiseen ja kehittämiseen tai muuhun yhteiskunnallista arvoa tuottavaan toimintaan. Tämä edellyttää sitä, että osaamisen jatkuva kehittäminen on aidosti mahdollista kaikille, osaamistarpeisiin vastataan monipuolisesti, joustavasti ja ketterästi, osaamisen kehittämiseen tarjotaan tukea, ohjausta tarjotaan kaikissa elämäntilanteissa ja erityisesti siirtymissä sekä sitä, että eri tavoin hankittu osaaminen voidaan tehdä näkyväksi ja sitä hyödynnetään entistä paremmin.

OKM:n työryhmän muistiosta ja työstä syntyi idea kuvata kaikki Posion kansalaisopiston kurssit osaamisperusteisesti.
Ratkaisu
Ensimmäiseksi tavoitteeksi asetettiin Koillisopistojen (Posio, Kuusamo, Taivalkoski, Ranua ja Pudasjärvi) opetussuunnitelmien yhteisen osan laatiminen. Tätä työtä tehtiin OPH:n myöntämällä Laatu- ja kehittämisavustuksella.

Seuraavassa vaiheessa koulutettiin opettajat suunnittelemaan kurssinsa osaamisperusteisesti muokkaamallemme suunnittelulomakkeelle. Opettajille tarjottiin 2 x 1,5 tunnin koulutukset, joiden sisällöt käsittelivät kurssisuunnittelua, osaamistavoitteiden ja arviointikriteerien laadintaa sekä opintopisteiden muodostumista. Koulutukset toteutettiin keväällä 2021 ja 2022.

Ensimmäiset osaamisperusteisesti kuvatut kurssit osaamistavoitteineen tehtiin Posion kansalaisopistossa toukokuussa 2021. Pilottikursseille lisättiin arviointikriteerit tammikuussa 2022 ja samaan aikaan oppilaitoksen ylläpitäjä päätti tarjota mahdollisuutta suoritustietojen tallentamiseen Koski-palveluun.

Ensimmäiset osaamistavoitteet, arviointikriteerit ja opintopisteet sisältävät kurssisuoritukset viedään Koski-palveluun 18.3.2022. Kaikille Posion kansalaisopiston lukuvuoden 22-23 kursseille lisättiin arviointikriteerit ja opintopisteet ensimmäisenä Suomessa. ePerusteisiin on viety Posion kansalaisopiston opetussuunnitelmat lukuvuosille 21-22, 22-23 ja 23-24.
Tulokset
Kaikilta kansalaisopiston kursseilta on mahdollisuus saada opintopisteitä ja arviointi. Näin saadaan kursseilla kertynyt osaaminen paremmin näkyviin opiskelijalle itselle ja muille. Opintoja voidaan suoraan hyödyntää esimerkiksi työelämässä tai muissa opinnoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kursseille on tehty osaamistavoitteet ja arviointikriteerit sekä laskettu opintopisteet. Opintosuoritus arvioineen näkyy opiskelijan Oma Opintopolku-palvelussa.

Yhteyshenkilöt

Hannele Heinonen
hannele.heinonen(ät)posio.fi
Kehittämispäällikkö
Posion kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta