4.5.2017
Hämeenlinnan kaupunki/Voutilakeskus, Hämeenlinna

Puistotreffit sukupolvien väliseen vuorovaikutukseen

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Idea syntyi tyhjilleen jääneestä vanhusten asumisyksikön elämyspuutarhaan jääneestä leikkipaikasta, jonne ohjaaja (ohjaustoiminnan artenomi AMK - sosionomi AMK) halusi saada ääntä ja eloa asukkaiden iloksi. Hoitovapaalla olleessaan hän oli usein ajatellut, että olisi hienoa jos alueellisesti saisi "puistomummoja" tuomaan elämänviisautta ja jatkumoa pienille lapsille sekä hoitovapaalla oleville vanhemmille. Ohjaaja yhdisti nämä kaksi ajatusta ja kehitti Puistotreffit -konseptin.

Tavoitteena oli tarjota mahdollisuus sukupolvien (vähintään kolme sukupolvea) väliseen vuorovaikutukseen, madaltaa kynnystä vierailla laitoksissa ja palveluasunnoissa asuvien (iso)isovanhempien luona, antaa asukkaille pala sitä elämää, joka harvoin sisätiloissa näkyy (aivan pienten lasten ja heidän vanhempiensa arki), virittää tunnemuistoja, aktivoida ikääntyneitä liikkumaan mieleisellä tavalla, tarjota lapsille mahdollisuus tutustua ikääntyneeseen sukupolveen, luoda mielenvirkistystä hoitovapaalla oleville vanhemmille sekä tarjota heille verkostoitumismahdollisuuksia, madaltaa kynnystä hakeutua vanhustyöhön joko työeämään siirtymisen yhteydessä tai hoitovapaan aikana sekä luoda uusia matalan kynnyksen tapoja tehdä vapaaehtoistyötä.
Ratkaisu
Toiminta aloitettiin syyskuussa 2016 ja ajatuksena oli, että asukkaat, asiakkaat sekä lähialueen lapsiperheet kokoontuisivat leikkipaikalle ja elämyspuutarhaan perjantaiaamuisin matalalla kynnyksellä. Toiminta käynnistettiin viikkoa ennen ensimmäistä kokoontumista jakamalla mainos talon sisäisesti sekä yksikön Facebook -sivulla. Myöhemmin mainosta jaettiin myös alueen neuvoloihin, kirjastoihin ja perhekerhoihin. Toiminta on kustannustehokasta eikä se tuota ylimääräisiä kustannuksia millekään taholle. Sen sijaan toiminta vastaa vanhusten asumispalveluyksikön ulkoilutarpeisiin sekä tarjoaa aktiivista arkea. Toiminta voi toimia myös ennaltaehkäisevänä perhetyön näkökulmasta.
Tulokset
Toiminta jatkuu edelleen joka perjantaiaamu. Toimintaa on kehitetty edelleen ottamalla mukaan yhteistyökumppaneita: mm. opiskelijaryhmiä, jotka ovat halunneet tulla saattamaan asukkaita ulos. Puistotreffeille on myös kutsuttu vierailijoita kuten vaikkapa päiväkotiryhmiä. Toiminta virkistää asukkaita, omaisia ja henkilökuntaa sekä muita puistoiluun osallistuvia.
Liitteet
puistotreffitmainos.pdf

Yhteyshenkilöt

Susanna Nummela
susanna.nummela(ät)hameenlinna.fi
ohjaaja
Hämeenlinnan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta