22.1.2016
Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pori

Selkokieli Satakunnan sairaanhoitopiirissä

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Sairaalaan joutuminen on pelottavaa. Oudot paikat ja toimenpiteet sekä sairastuminen ahdistavat. Sairaalassa puhutaan vierasta kieltä, jossa on latinaan perustuvia sanoja, eikä tavallinen kansalainen niitä välttämättä ymmärrä. Nämä kaikki asiat ovat hämmentäviä. Kuitenkin ihmisen pitäisi sairaalasta lähdön jälkeen osata toimia oikein, jotta hän voi hoitaa itseään ja parantua. Siinä on haastetta.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä huomasimme sairaalan ja potilaan välisen viestinnän vaikeudet ja halusimme muuttaa asian. Jo lainsäädäntömme velvoittaa kertomaan potilaalle asiat niin, että hän ymmärtää. Lisäksi useat tutkimukset todistavat, että ymmärrettävä informaatio ja hyvä potilaan ohjaus lisää merkittävästi potilaan hyvinvointia ja jopa nopeuttaa paranemista.

Halusimme parantaa vuorovaikutusta potilaan tai asiakkaan ja sairaalan välillä. Saimme idean kokeilla selkokielen toimivuutta potilaille jaettavissa ohjeissa ja verkkosivuillamme. Selkokieli on suomen kieltä, jota on tietoisesti muokattu helpommaksi lukea ja ymmärtää.
Ratkaisu
Pyrimme muuttamaan kaikki tärkeimmät ja käytetyimmät potilasohjeemme selkokielisiksi. Verkkosivuillamme potilaille ja asiakkaille suunnattu informaatio on pääsääntöisesti selkokieltä. Lisäksi tiedotamme Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella toiminnasta sekä haastamme muita terveysalan toimijoita kokeilemaan rohkeasti selkokieltä. Myös Satakunnan sote-uudistus hyödyntää selkokieltä. Toiminta on vakituista, eikä sillä ole ulkoista rahoitusta.

Satakunnan sairaanhoitopiirin verkkosivut: http://www.satshp.fi
Tulokset
Saamamme palaute selkokielisistä potilasohjeista ja verkkosivuista on ollut erittäin positiivista. Potilaat kokevat vapauttavana sen, että lääkäriltä tai hoitajalta ei tarvitse kysyä jälkikäteen asioita, vaan ne selviävät selkokielisestä potilasohjeesta lyhyesti ja ytimekkäästi.

Kysyminen koetaan hankalana, sillä lääkärit ja hoitajat vaikuttavat kiireisiltä ja oman kysymyksen pelätään olevan tyhmä. Myös henkilökunnalta tullut palaute on ollut pääosin myönteistä. On huomattu, ettei asioita enää tarvitse selittää suullisesti useaan kertaan, sillä asiat selviävät kirjallisesta ohjeesta.

Työmme selkokielisen tiedottamisen saralla on palkittu. Satakunnan sairaanhoitopiiri on vuoden 2015 selväsanainen. Palkintoperusteiden mukaan sairaanhoitopiirimme potilaaksi on kenen tahansa helppo tulla, sillä tietoa on saatavilla yleiskieltä helpommalla selkokielellä.

Vuoden selväsanainen -palkinto myönnetään joka toinen vuosi henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt selkokielistä tiedottamista ja kielellistä tukea tarvitsevien ihmisten tiedonsaamisen mahdollisuuksia. Lisää tietoa: http://selkosanomat.fi/kotimaa/satakunnan-sairaanhoitopiiri-on-vuoden-selvasanainen/

Yhteyshenkilöt

Riikka Törnroos
riikka.tornroos(ät)satshp.fi
Selkokielikoordinaattori
Satakunnan sairaanhoitopiiri
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta