17.10.2023
Ylöjärven kaupunki/Kulttuuripalvelut ja Kuvataidekoulu Piirto,
Ylöjärvi
Sukupolvia yhdistävän taiteen opetuksen ryhmän perustaminen vanhusten palvelukeskukselle
Tykätty
3
kertaa.
Palkittu
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluilla työskentelevä yhteisötaiteilija on työskennellyt vanhuspalveluiden asiakkaiden parissa taiteen ja kulttuurin menetelmin viisi vuotta. Sukupolvia yhdistävää taide- ja kulttuuritoiminnan kehittämistä on pidetty tärkeänä yhteisötaiteilijan työskentelyn alusta alkaen. Sukupolvia yhteen tuovat kohtaamiset tukevat ja kasvattavat ihmisiä kohtaamaan toisensa yhdenvertaisina toimijoina iästä riippumatta.Kokeiluja erilaisin toimintamuodoin on tehty useita. Tiuravuoren palvelukeskuksen asiakkaiden ja Kuvataidekoulu Piirron oppilaiden yhteisestä työskentelystä on aikaisempaa, myönteistä kokemusta. Kuvataidekoulun oppilaat ja Tiuravuoren palvelukeskuksen asiakkaat ovat työskennelleet yksittäisissä kuvataidetyöpajoissa vuosina 2022 ja 2023. Kuvataidekoulun kevätnäyttely järjestettiin vuonna 2021 palvelukeskuksen pihamaalla. Lisäksi Tiuravuoren palvelukeskuksen osastoilla on ollut vaihtuvia Kuvataidekoulu Piirron oppilastöiden taidenäyttelyitä.
Onnistuneiden yksittäisten kokeilujen jälkeen yhteisötaiteilija ja kuvataidekoulun taidekasvattaja päättivät kehittää ja kokeilla säännöllisesti kokoontuvaa sukupolvia yhdistävää taidetoimintaa. Toiminnan tavoitteita oli mahdollistaa laadukas pitkäjänteinen taiteen harrastaminen sukupolvia yhdistäen sekä Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluiden ja Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistyön vahvistaminen.
Ratkaisu
Ylöjärvellä on alkanut tänä syksynä uusi viikoittain kokoontuva taideryhmä nimeltään Nollasta sataan. Ryhmästä vastaavat yhteistyössä Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluista yhteisötaiteilija Tuuli Pollari ja lasten- ja nuorten taiteen perusopetusta tarjoavan kuvataidekoulu Piirron opettaja, taidekasvattaja Elina Lind. Taideryhmän nuorimmat harrastajat ovat 9-vuotiaita, vanhimmat noin 100 vuotiaita. Ryhmän työskentely sopeutetaan kuvataidekoulu Piirron opetussuunnitelmaan. Lapset harrastavat ryhmässä kuvataidetta tavoitteellisen taiteen perusopetuksen suunnitelman mukaisesti. Tiuravuoren palvelukeskuksen asiakkaille Nollasta sataan kuvataideryhmä on kulttuuripalveluiden tarjoama, osallistujien erityistarpeet huomioiva ja saavutettavaksi tehty mahdollisuus osallistua laadukkaaseen taideharrastamiseen. Ryhmä kokoontuu Tiuravuoren palvelukeskuksessa 14 kertaa syksyn aikana.
Taideryhmän toteuttamiseksi haettiin ja saatiin Ylöjärven kaupungin kokeilurahaa. Kokeilurahalla kustannetaan taidekasvattajan palkka ja materiaalihankintoja. Yhteisötaiteilijan työskentely sisältyy osaksi hänen normaalia työnkuvaansa. Tila saatiin käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueen Tiuravuoren palvelukeskukselta. Palvelukeskuksella sijaitsevan tilan käyttöön saaminen oli yksi ryhmän toteutumisen mahdollistava asia. Näin ryhmä saatiin saavutettavaksi palvelukeskuksen asiakkaille.
Tiuravuoren palvelukeskukselta on sitoutunut ryhmään vanhusten avustaviksi henkilöiksi jokaiselle kokoontumiskerralle 1-2 henkilöä (geronomi ja toiminnanohjaaja). Nämä työntekijät edesauttavat ryhmän sujuvaa toimintaa. Heidän läsnäolonsa mahdollistaa yhteisötaiteilijan ja taidekasvattajan keskittymisen työskentelyyn taiteen ohjaamisessa. Geronomin ja toiminnanohjaajan työ sisältyy heidän työpäiväänsä, jonka kustantaa Pirkanmaan hyvinvointialue.
Tulokset
Toiminta on vahvistanut osallistujien kulttuurillista toimijuutta ja lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toiminnan aikana kulttuurillisen identiteettimme kannalta merkityksellinen suullinen perimätieto on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Kaikille ryhmään osallistuneille lapsille vanhusten palvelukeskus oli lähes tai täysin vieras toimintaympäristö ennen taideryhmän alkamista. Palvelukeskuksen asiakkaille ryhmä on ollut uudenlainen taiteen harrastamisen mahdollisuus. Vanhusten palaute ryhmästä on ollut positiivista ja lasten osallistumista samaan taideharrastukseen on pidetty mielekkäänä asiana. Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilökunnalla Tiuravuoren palvelukeskuksella on lisääntynyt tieto kulttuurihyvinvoinnin erilaisista toimintamuodoista. Toimintaan osallistuneiden hoiva-alan henkilökunnan käsitys vanhusten olemassa olevista voimavaroista ja toimintakyvystä on laajentunut. Kulttuuripalvelut ovat saavuttaneet uusia asiakkaita ja kehittänyt uudenlaisen toimivan taide- ja kulttuurillista kasvatusta yhdistävän toimintamuodon. Toimintaa on mahdollisuus jatkaa kehitetyllä toimivalla konseptilla.
Nollasta sataan taideryhmästä on tiedotettu kaupunkilaisille kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa: https://www.ylojarvi.fi/taidetoiminta-sukupolvia-yhdistamassa
Linkit
https://www.ylojarvi.fi/taidetoiminta-sukupolvia-yhdistamassaLiitteet
Juliste palvelukeskuksen asiakkaille.pdfYhteyshenkilöt
Tuuli Pollari
tuuli.pollari(ät)ylojarvi.fi
Yhteistötaiteilija
Ylöjärven kaupunki, kulttuuripalvelut
tuuli.pollari(ät)ylojarvi.fi
Yhteistötaiteilija
Ylöjärven kaupunki, kulttuuripalvelut
Elina Lind
elina.lind(ät)ylojarvi.fi
Taidekasvattaja
Ylöjärven kaupunki, kuvataidekoulu Piirto
elina.lind(ät)ylojarvi.fi
Taidekasvattaja
Ylöjärven kaupunki, kuvataidekoulu Piirto
Minna Vallin
minna.vallin(ät)ylojarvi.fi
Vapaa-aikajohtaja
Ylöjärven kaupunki
minna.vallin(ät)ylojarvi.fi
Vapaa-aikajohtaja
Ylöjärven kaupunki
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Asiantuntijat/eri
toimijoiden verkosto
toimijoiden verkosto
Toimialat
Toiminnot
Teemat
Henkilöstön osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen Henkilöstön osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Luottamuksen vahvistaminen Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus Organisaation/työyhteisön kehittämisosaaminen Palvelu- tai tuotantoinnovaatiot Palvelujen laatu ja asiakaslähtöisyys Palvelujen vaikuttavuuden parantaminen Palvelumuotoilu Prosessien ja toimintatapojen kehittäminen Sosiaaliset innovaatiot Toimintakulttuurin kehittäminen Yhteiskehittäminen Yhteistyö ja vuorovaikutus organisaation sisällä Yhteistyö yli yksikkörajojen