26.9.2022
Kangasalan kaupunki, Kangasala

Tiimimalli sujuvoittamaan hoidon tarpeen arviota puhelimitse

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Puhelimitse tehtävää hoidon tarpeen arviointia haluttiin tehostaa ja nopeuttaa. Kehittämisidea tuli asiakaspalautteiden perusteella sekä työntekijöiden toiveesta. Tiimimallin avulla myös sairaanhoitajan vastaanottoja saataisiin tehostettua.
Ratkaisu
Tiimimallissa puhelimitse tehtävä hoidon tarpeen arvio tapahtuu moniammatillisesti niin, että samassa tilassa on useita eri ammattiryhmiä jolloin konsultaatiomahdollisuus on erinomainen. Tiimimallin avulla on tutkimusten mukaan vähennetty lääkärin vastaanoton tarvetta ja asiakas saa avun usein heti puhelimessa. Tiimimallissa vastaa puhelimeen sairaanhoitajia, lähihoitajia ja terveydenhoitaja sekä tilassa toimii myös lääkäri. Vanhat pirstaleiset puhelinajat purettiin. Aiemmin jokainen hoitaja vastasi puhelimeen omassa työhuoneessaan keskellä päivää 2,5 tunnin ajan. Nyt puhelimeen vastaa sama henkilö klo 8-15 jokaiselta keskusterveysaseman OmaAsemalta ja he työskentelvät kaikki samassa tilassa. Tällöin muu hoitohenkilöstä keskittyy vastaanottotyöhön ja vastaanotot voivat alkaa jo klo 8 entisen klo 9.30 sijaan. Tiimimallissa ajatuksena on myös että tuttu Oma-aseman hoitaja hoitaa tutun potilaan asioita, jolloin toiminta sujuvoituu.

Liikuntasali remontoitiin puhelintyöhön. Lisäksi puhelimeen vastataan jatkossa saman päivän aikana entisen kolmen päivän sijaan. Tiimimallin toiminnan turvaamiseksi myös resurssia on kohdennettu paremmin.
Tulokset
Asiakkaat saavat avun puhelimitse saman päivän aikana. käytössä on tuttu hoitaja ja myös tarvittaessa lääkäri. Työntekijän konsultaatiomahdollisuudet ovat parantuneet. Hoidon tarpeen arvio tehdään tarkemmin kun konsultaatio toimii.

Yhteyshenkilöt

Krista Kuusela
krista.kuusela(ät)kangasala.fi
Osastonhoitaja
Kangasalan kaupunki
Heli Yli-Rämi
heli.yli-rami(ät)kangasala.fi
Terveyskeskuslääkäri
Kangasalan kaupunki

Liisa Joutsiniemi
liisa.joutsiniemi(ät)kangasala.fi
Ylilääkäri
Kangasalan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta