11.9.2020
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä,

Yhteisöohjautuvuus Keski-Uudenmaan sote - kuntayhtymässä

Palkittu!
Palkittu
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kotihoidon pilotin innostamana lähdettiin Keusotessa kuntayhtymän muodostamisen jälkeen 1.1.2019 miettimään kuuden kunnan toimintakulttuurityötä. Mikä on tärkeää, kun kuuden kunnan toimintakulttuureja sovitetaan yhteen? No, tärkeää on valmentava johtaminen ja yhteisöohjautuvuus. Esimiehiä opastetaan valmentavaan esimiestyöhön ja yhteisöohjautuvia tiimejä opastetaan ottamaan työprosesseja haltuun.
Ratkaisu
Koko esihenkilökunnalle, johtoa myöten, suunniteltiin monipuolinen valmennusprosessi, joka tähtää esihenkilön valmentajaroolin korostumiseen. Mitäpä jos olisi enemmän mahdollistaja kuin ratkaisija? Valmennusprosessissa esihenkilöt opastetaan valmentamaan omia työyhteisöjään ja lisäämään valmentavaa roolia johtamistyössä. Tavoitteena on, että tiimi johtaa itse toimintaansa ja kehittämistyötä. Valmennuksessa käytetään sekä ulkopuolista valmentajaa että omaa sisäistä valmennusosaamista. Tuloksena on erittäin toimiva prosessi. Myös valmennukseen liittyvät työkalut suunniteltiin palveluntuottajan kanssa keusotelaisiksi ja tukemaan meidän kehittämistyötä ja strategiaa. Kaikki esihenkilötasot saavat omaa valmennusta ja jokainen esimies osallistuu valmennukseen.
Tulokset
Tällä hetkellä (8.9.2020) olemme aloittaneet esimiesten valmennusprosessin jo yli sadan esimiehen kanssa. Olemme mitanneet meidän yhteisöohjautuvuutta kyselyn avulla (yli 1000 vastausta yhteisöohjautuvuuden kyselyyn). Olemme tiimeissä lähteneet harjoittelemaan ja kokeilleet satoja jaetun johtamisen käytäntöjä. Olemme suunnitelleet valmennusprosessin, joka tukee esimiehen matkaa valmentavaksi johtajaksi ja toteuttaneet sitä koronasta huolimatta. Esimiesvalmennuksia on pidetty 25 kertaa eri esimiesryhmissä. Olemme valmentaneet sisäisiä valmentajia tukemaan muutosta. Tällä hetkellä näitä kulttuuri- ja muutosagentteja on 20. Olemme kaikki matkalla kohti yhteisöohjautuvaa Keusotea!

Yhteyshenkilöt

Tanja Hiilinen-Häsä
tanja.hiilinen-hasa(ät)keusote.fi
erityisasiantuntija
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta