16.10.2023
Limingan kunta/nuorisopalvelut Tupoksen koulu, Liminka

Yhteisvaikuttamisen vanhempainilta

Yhteistyössä: Liminka
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Nuorten häiriökäytös, näpistely ja roskaaminen paikallisella huoltoasemalla aiheutti ongelmia. Tavattiin alueen koulun edustajien, nuorisopalveluiden edustajan ja yrittäjän kanssa. Tapaamisessa sovittiin vanhempainillasta huoltamolla. Tavoitteena oli saada vanhempia ja nuoria paikalle keskustelemaan ilmiöistä, joita näkyy koululla, nuokkarilla ja huoltoasemalla.

Pyrkimyksenä oli saada kaikki toimijat ja vanhemmat yhdessä puuttumaan nuorten käytökseen ennaltaehkäisevästi. Haluttiin kehittää ja kokeilla yhteisövaikuttamista, jossa yhden toimijan sijaan usea eri toimija yhteistyössä yrittää ratkaista haasteita.
Ratkaisu
Pidettiin vanhempainilta, jossa kerrottiin nuorten tilanteesta alueella. Illasta tehtiin tarkoituksella keskusteleva ja siksi tilaisuudessa ei pidetty dia esityksiä ja pitkiä palopuheita. Mukana illan esittelijöinä oli huoltoaseman myymäläpäällikkö ja yötyöntekijä, koulun rehtori, alueen lastensuojeluyksikön työntekijä ja toiminnanjohtaja sekä nuorisopalvelupäällikkö. Lisäksi paikalla oli kyläyhdistyksen puheenjohtaja vanhempien ja muutaman nuoren lisäksi.


Keskustelua saatiin paljon. Tilaisuudessa soviittiin tiedottamisesta eri kanavien kautta. Kyläyhdistyksellä oli joskus ollut jalkautuvaa toimintaa ja he miettivät, että voisivatko he jalkautua myös huoltamolle. Nuorisopalvelut ovat yhteydessä naapurikuntiin, jotta voitaisiin ottaa muutamia iltoja yhteistyössä huoltoasemalle. Pienten henkilöstöresurssien vuoksi yhteistyö voisi mahdollistaa huoltsikkaillat myös tulevaisuudessa.

Huoltoaseman sijainti on lähellä kolmen kunnan keskustaa ja siksi on oletettavaa, että siellä käy nuoria useasta kunnasta. Myymäläpäällikkö lupasi näinä iltoina tarjota työntekijöille iltapalaa.
Tulokset
Työ on ottanut nyt ensimmäiset askeleet ja kaikki toimijat ovat nähneet asian tärkeänä. Naapurikunnista on tullut vihreää valoa yhteistyölle nuorisotyön voimien yhdistämisessä huoltsikkailtoihin. Tieto vanhempainilloista on rohkaissut muitakin yrittäjiä ilmoittamaan ongelmista nuorten kanssa. Näistä kerätään yhteiseen tiedotteeseen haasteet nuorten kanssa ja viestitään vanhemmille ja muille kuntalaisille. Varsinaisesti rahaa ei ole käytetty tähän, mutta ennaltaehkäisevässä työssä jos saadaan nuorten käytös ja näpistelyt vähenemään, niin säästöjä tulee väkisin.

Yhteyshenkilöt

Mika Nieminen
mika.nieminen(ät)liminka.fi
Nuorisopalvelupäällikkö
Limigan kunta/nuorisopalvelut
Mika Nieminen
mika.nieminen(ät)liminka.fi
Nuorisopalvelupäällikkö
Limigan kunta/nuorisopalvelut

Satu Kemppainen
satu.kemppainen(ät)liminka.fi
Yhteinäiskoulun rehtori
Limingankunta/opetuspalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta