24.9.2020
Ylöjärven kotihoito, Ylöjärvi

Ylöjärvi tarjoaa kotihoitoa myös etäpalveluna

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Ylöjärven kaupungin tavoitteena vuonna 2020 on Hinku-työ. Hinku eli hiilineutraali kunta, tarkoittaa ympäristönäkökulmien huomioonottamista yksiköiden työssä. Kotihoidon tavoitteena on vastata asiakkaiden lisääntyviin tarpeisiin ja lisätä kotihoidon tavoitettavuutta VideoVisit-etähoidon avulla.
Ratkaisu
Kotihoidossa ympäristöystävällisyys on huomioitu leasing-työautoissamme. Työautojen määrää on lisätty. Käytössämme on hybridiautoja, jotka ovat ekologisia ja käytössä edullisempia kuin perinteiset autot.

Ylöjärven kotihoidossa aloitettiin helmikuussa 2020 uutena palvelumuotona VideoVisit-etähoito. Uuden asiakkaan kohdalla voidaan tarjota yhtenä vaihtoehtona etähoitoa ja muutaman nykyisen asiakkaan perinteinen kotikäynti on korvattu etäkäynnillä.

Kotihoidossa etäkäynnit tehdään aina sovittuna aikana ja käynnille sovitaan ennakkoon tehtävät, jotka käyntien aikana tehdään asiakkaan kanssa. Jos asiakas ei kykene selviytymään etänä sovituista toimista, hänen luokseen lähetetään hoitaja paikan päälle. Tyypillinen VideoVisit-puhelu sisältää ohjeistuksen ruokailun toteutuksesta, lääkkeen oton varmistuksen ja voinnin tarkastuksen. VideoVisit mahdollistaa myös omaisyhteyden.

VideoVisit-palvelun käyttöönottoa edisti mobilisoitu sairaanhoitajakoulutus. Palvelua on ollut kehittämässä koko työyhteisö.
Tulokset
Etäpalvelu on hyvä ja toimiva vaihtoehto, jolla säästetään aikaa ja rahaa. Varsinkin silloin, kun etäisyydet ovat pitkiä ja matkoihin kuluu paljon aikaa. Etäpalvelu on myös ympäristöystävällinen toimintamuoto.

Ajaminen asiakkaiden luokse, kirjautuminen ja korona-aikana suojavaatteiden laittaminen päälle vievät aikaa. Etähoidon avulla hoitajilta jää enemmän aikaa ja he pystyvät käymään enemmän apua, fyysistä hoitoa ja huomioita tarvitsevien asiakkaiden luona.

Kotihoidon asiakkaiden mielestä etähoito on ollut helppoa, vaivatonta, mielekästä ja luontevaa. Vuorovaikutus hoitajan kanssa on koettu hyväksi. Asiakkaat ovat piristyneet etäsoittojen myötä ja soitot ovat heille merkityksellisiä.

Yhteyshenkilöt

Eija Myllymäki
eija.myllymaki(ät)ylojarvi.fi
Sairaanhoitaja YAMK
Perusturva/kotihoito
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta