16.10.2023
Iin kunta / Hyvinvointipalvelut, Ii

Innostuminen systeemisestä muutoksesta - lisää hyvinvointia rannoilla, kylillä ja taajamissa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Vuonna 2022 laadittiin Iin kuntastrategia vuoteen 2030. Kuntastrategian pääteemat ovat luonnonläheinen Ii, kestävä kasvu, henkinen hyvinvointi ja systeeminen muutos.

Hyvinvointipalveluiden osallisuusvaikuttamiselimessä Iin vanhus- ja vammaisneuvostossa sekä Iin kylien neuvottelukunnassa pohdimme loppuvuodesta 2022 ja kevään 2023 aikana, miten systeemisellä muutoksella voitaisiin vaikuttaa eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointiin eri kylillä ja taajamissa.

Hyte-kertoimen indikaattorit olivat yksi lähestymistapa - miten kunta voi vaikuttaa jatkossa Hyte-kertoimen osoittamiin indikaattoreihin? Miten kunnan ja jatkossa Pohteen (Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointialue) käynnistyminen vaikuttaa yhdyspintatyöhön ja yhteistyöhön kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen? Näihin kysymyksiin lähdettiin hakemaan vastauksia.

Yksi konkreettinen kohderyhmä olivat ikäihmiset. Erityisesti Hyte-indikaattori liittyen kaatumisiin koettiin vaikuttavan ikäihmisten hyvinvointiin. Tavoitteena oli ennaltaehkäistä kaatumisia yhteistyössä. Niinpä Iin vanhus- ja vammaisneuvosto teki Iin hyvinvointilautakunnan hyvinvointiavustusten osalta käyttötarkoitusmuutosesityksen ja saimme 4000 euroa (josta käytettiin n. 2000 €) määrärahan ikäihmisten omien kengänpohjien nastoitukseen.

Ideoimme erilaisia malleja palkata työntekijä. Apuna tässä oli "Iin kylillä meijän porukasa" ESR-hanke, jossa on kehitetty yhdistysten työnantaja-mallia. Hyvin nopeasti todettiin, että eläkeläisjärjestöillä ei ole valmiutta lähteä työllistäjiksi. Päätettiin, että työnantajaksi lähtee Iin hyvinvointipalvelut ja työn sisältöä kehitämme yhdessä Iin vanhus- ja vammaisneuvoston ja Iin kylien neuvottelukunnan kanssa.

Kunnan kuntakokeilun omavalmentajien kautta saimme vinkin palkkatukioikeuden omaavasta työnhakijasta, jonka haastattelimme yhdessä eläkeläisjärjestöjen aktiivien kanssa. Nastakiertue käynnistyi Iin kylillä ja taajamissa 1.12.2022. Kyläyhdistykset, kyläkaupat ja Iin seurakunnan kerhotilat toimivat eri kylillä nastoituspaikkoina.

Tavoitteena oli kehittää työllistämisen mallia, jossa tarjotaan palkkatukipaikka sairaiden tai vamman vuoksi pitkäaikaistyöttömälle henkilölle. Mallissa eläkeläisjärjestöt ja kyläyhdistykset ovat mukana suunnittelemassa työn sisältöä, jolloin vaikuttavuutta saadaan koko kunnan alueen asukkaille.
Ratkaisu
Nastakiertue järjestettiin 1.12.2022 - 31.3.2023. Aloitimme nimellä Nasta70 joulu-helmikuun ja jatkoimme maaliskuun Nasta65 nimellä. Nastoittaja kiersi eri kylillä ja taajamissa Iin kunnan alueella. Tiloja tarjosivat kyläyhdistykset, kyläkaupat, kirjastot ja seurakunta.

Kampanjan aikana kaikilla yli 70-vuotiailla kuntalaisilla oli mahdollista saada veloituksetta nastat omiin tukeviin talvikenkiin omalla kylällä. Maaliskuussa laskimme ikärajan 65-vuoteen. Kampanja koski myös nuorempia liikuntaesteisiä kuntalaisia.

Ohjeena oli puhdistaa kengänpohjat valmiiksi, ottaa kengät mukaan ja saapua paikalle ilman ennakkoajanvarausta. Kengät nastoitettiin saapumisjärjestyksessä.

Kevään aikana ideoitiin lisäksi Ikääntyvien ja työnhakijoiden Hyvinvointi-iltapäivät.
Mukaan lähtivät:
- Iin kunta/Hyvinvointipalvelut
- Psoriaasisliiton Vertaistervarit hanke
- PopLi
- ProAgria
- Pohde/Ikäkeskus
- Iin kunta/ työllistämispalvelut / Iin kylillä meijän porukasa -hanke.

Toteutimme kolme hyvinvointi-iltapäivää huhti-, touko- ja kesäkuussa 2023. Ohjelmassa oli hyvinvointirata juoksusuoralla, aivojumppaa, opastusta seniorikuntosalilla, biljardia, koronaa, vertaistukea ja erityisesti mukavaa yhdessäoloa.

Lisäksi kesäkuuksi juhannusviikolle suunnittelimme Oolannin luontopolkuretken, joka järjestettiin uskomattoman hienossa säässä. Mukana oli Taidekeskus KulttuuriKauppila, joka sai paikalle Perämeren rannalle Ukrainalaisen taiteilijan. Saimme kuulla ihanassa luonnossa ukrainalaisia kansanlauluja.

Kevään 2023 aikana mietimme Iin vanhus- ja vammaisneuvostossa ja Iin kylien neuvottelukunnassa, mitä muuta vastaavalla kiertueajatuksella voisimme tuoda kuntalaisille eri kyliin ja taajamiin.

Ikäihmisten yksinäisyys ja haasteet tietotekniikan sekä älylaitteiden kanssa nousivat esiin. Huhtikuussa palkkatukityöllistetty tutustui kirjaston ja ikääntyvien digitaalisiin palveluihin ja toukokuussa 2023 toteutimme digi- ja liikuntakaveripilotin. Tarjosimme matalan kynnyksen digitukea puhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin sekä matalan kynnyksen liikuntakaveria kävelylenkkeihin, pelaamiseen ja kuntoiluun.

Digitukea tarjottiin Iin ja Kuivaniemen kirjastoissa. Liikuntakaverin sai mukaan kävelylenkeille Iin Haminalla, Kuivaniemi-talolla, Iisi-areenan seniorikuntoilualueella. Lisäksi tarjolla oli pickleballia, pingistä ja sulkapalloa.

Toukokuussa ilmeni, että mahdollisuudet lainata liikuntavälineitä kesällä liikuntavälinelainaamo Komerosta ovat rajalliset. Aloimme pohtia miten liikuntavälineet olisivat paremmin koko kesän kuntalaisten lainattavissa yhteistyössä hyvinvointipalveluiden, työllistämispalveluiden, vapaa-aikapalveluiden, kirjaston, Iin kylien neuvottelukunnan ja Iin vanhus- ja vammaisneuvoston kanssa.

Näin syntyi Rantakiertue 2023. Kesä-elokuussa pakettiauto ja iso peräkärry kiersivät kuudella uimarannalla Iin kunnan alueella. Rantojen omistajat tai huolehtijat antoivat luvan rannan käyttöön. Mukana olivat Vihkosaaren Uimaranta (Iin kunta/Yhdyskuntapalvelut) sekä Vuornosletto (Olhavan Osakaskunta), Pankinnokka (Kuivaniemen Osakaskunta), Oijärvi (Oijärven kalastusyhditys/Oijärven kyläyhdistys) sekä Jakkukylän koulun ranta (Jakkukylän kyläyhdistys).

Kuntalaiset ja lomalaiset saivat lainata veloituksetta pelejä, leikkejä, rantaleluja, tikkataulua, suplautoja ja kajakkeja. Suplaudat ja kajakit sekä pelastusliivit lainattiin yli 18-vuotiaille uimataitoisille omalla vastuulla ja alle 18-vuotiaille uimataitoisille huoltajan läsnäollessa.

Liikkuvan Rantalainaamon työntekijöitä palkattiin kaksi henkilöä palkkatuella, ja he eivät olleen uimavalvojia - koska uimarannoilla lapsista vastuu on aina huoltajilla. Lisäksi toinen työntekijä ajoi sunnuntaisin riksalla välillä Iin Hamina - KulttuuriKauppila. Riksakyyti oli hop on-hop off -periaatteella eli kyytiin pystyi hyppäämään ennakkoon ilmoitetun reitin varrelta.

Rantakiertueelta sai ottaa kesälukemiseksi Iin ja Kuivaniemen kirjaston poistokirjoja. Ihmiset saivat tuoda mukanaan omia kirjoja jakoon, mutta sai tuoda vain kevyttä kesälukemista, sillä tietosanakirjoja ja muuta raskasta kirjallisuutta ei otettu vastaan.

Kesän ajan oli käynnissä myös Miten nää voit? -kysely kuntalaisille, josta saimme arvokasta tietoa kuntalaisten hyvinvoinnista hyvinvointikertomustyöhön.

Iin vanhus- ja vammaisneuvosto osallistui osallistavaan budjetointiin ideaanaan saada sydäniskuri iiläisten yhdistysten ja yritysten käyttöön tapahtumissa. Iin kylien neuvottelukuntana järjestettiin 12 kylälle kyläturvallisuuspäivä lokakuussa. Tapahtumassa laadittiin kyläkohtaiset kyläturvallisuussuunnitelmat ja pidettiin elvytyskurssi. Lisäksi Iin vanhus- ja vammaisneuvoston turvallisuus- ja elvytyskurssi pidetään alkuvuodesta 2024.

Toimintaa kehittämässä olevien osallisuusneuvostojen kokoonpanot ovat:
Iin vanhus- ja vammaisneuvosto: Iin eläkkeensaajat ry, Kuivaniemen eläkkeensaajat ry, Iin eläkeläiset ry, Eläkeliitto Iin yhdistys ry, Eläkeliitto Kuivaniemen yhdistys ry, Iin seurakunta, Pohde, Kuivaniemen sotaveteraanit ry ja Oulun Invalidien yhdistys ry, Iin kunta/hyvinvointijohtaja. Sihteerinä toimii Iin kunnan hyvinvointikoordinaattori.

Iin kylien neuvottelukunta:
Pohjois-Iin kyläyhdistys ry, Iin Ojakylän kyläyhdistys ry, Jakkukylän kyläyhdistys ry, Olhavan seudun kehittämisyhdistys ry, Myllykankaan kyläyhdistys ry, Oijärven kyläyhdistys ry, Pohjois-rannan kyläyhdistys ry, Jokikylän kyläyhdistys ry, Luola-aavan kyläyhdistys ry, Ylirannan kyläyhdistys ry ja Ilinsaaren kyläyhdistys ry. Lisäksi osallistujina hyvinvointijohtaja, kunnanjohtaja, valtuuston- ja hallituksen puheenjohtaja, hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja. Sihteerinä toimii Iin kunnan hyvinvointikoordinaattori.

Mukana olevat Iin kunnan työntekijät:
hyvinvointikoordinaattori, hyvinvointijohtaja, vapaa-aikapäällikkö, kirjasto- ja kulttuurijohtaja, työllistämisen päällikkö, omavalmentaja, projektipäällikkö, projektisihteeri.

Kustannukset katettiin nykyresurssein Iin kunnan hyvinvointipalveluiden 2023 käyttötalousmenoista:
- Nastoitus 2000 € sis. nastat ja akkuporakone
- Painatukset ja ilmoitukset 1363 €
- Kuljetukset 359 €
- Elintarvikkeet 255 €
- Rantalelut ja tarvikkeet 400 €
Tulokset
Vuosi 2023 on ollut Iin kunnan hyvinvoinnissa kehittämisen vuosi jo hyvinvointialueuudistuksen vuoksi. Kunnassa lähdettiin aidosti toteuttamaan uutta kuntastrategiaa. Etukäteen ajateltuna vaikein teema eli systeeminen muutos osoittautui erinomaiseksi tavoitteeksi. Se innosti sekä henkilöstöä että osallisuusneuvostoissa kuntalaisia ja lisäsi yhteistyötä sekä yhdistysten, kunnan eri toimialojen ja hyvinvointialueen kanssa.

Hyvinvoinnin yhdyspintatyö edellyttää kunnan, järjestöjen ja hyvinvointialueen toimijoiden tiivistä ennakkoluulotonta yhteistyötä. Vuonna 2023 olemme voineet pilotoida ja kokeilla erilaisia toimintatapoja. Syksyllä2023 on laadittu uutta hyvinvointikertomusta eri toimialojen ja toimijoiden hyvinvointityöpajoissa. Työtä on helpottanut paljon se, että mukana on innostuneita ihmisiä.

Kuntalaiset ja kokemusasiantuntijat kannattaa ottaa mukaan kehittämään palveluita ja erityisesti olemassa olevia kuntalaistoimikuntia, neuvostoja ja foorumeita kannattaa hyödyntää - sillä innostus ruokkii innostusta. Iin kunnassa on ollut käynnissä talouden tasapainotus jo useamman vuoden, mutta siitä huolimatta palveluita voidaan muotoilla uudelleen ja testata käytännössä - yhteistyötä lisäämällä ja ennakkoluulottomalla luovuudella.

Eri-ikäiset kuntalaiset, haja-asutusalueet, yksinäisyys, sosioekonomiset haasteet perheillä, yksinäisyys, huolet taloudellisesta toimeentulosta ovat asioita, joiden vuoksi palveluita pitää kehittää eri näkökulmasta ja erityisesti tarjota palveluita kiertävänä eri kylillä ja taajamissa.

Säästö kunnan hyvinvointipalveluista syntyy kuntalaiselle, kun palvelun saa omalta kylältä - lisäksi palvelun piiriin saadaan henkilöitä, joilla ei ole mahdollista liikkua joko taloudellisista tai muista syistä.

Hyvinvointitoimiala on huomannut käytännössä vuonna 2023, että voimme tarjota palkkatukityöpaikkoja eri vuodenaikoina - ja työ on tekijälle mielekästä, tarpeellista ja tärkeää - kehittämistyötä jatketaan yhteistyössä työllistämisen kanssa.

Iin kunnan talouden näkökulmasta toimitaan nykyresurssein - säästöt talouden tasapainottamiseksi on jo tehty, joten toiminnan kehittämiseksi palveluita on muotoiltava ja kehitettävä vuorovaikutuksessa kuntalaisten, järjestöjen, kunnan eri toimialojen ja hyvinvointialueen kanssa. Iin kunnan hyvinvointipalvelut jatkaa ehdottomasti kehittämistyötä vuonna 2024 - palaute kuntalaisilta, toisilta toimialoilta ja yhdistystoimijoilta on ollut todella positiivista - on syntynyt tunne, että onnistuimme yhdessä luomaan kuntalaisille tärkeää hyvinvointia tukevaa toimintaa uudella tavalla.


Liitteet
Nasta kiertue joulukuu 2022 ohjelma.pdf
Nasta kiertue tammi helmikuu 2023 (2).pdf
Nasta kiertue maaliskuu 2023.pdf
Toukokuu Digi ja liikuntakaveri 2023.pdf
Rantakiertue 2023.pdf
IiSanomat_Retki-ilmoitus.jpg
hyvinvointi iltapäivät 2023.jpg

Yhteyshenkilöt

Riitta Räinä
riitta.raina(ät)ii.fi
hyvinvointikoordinaattori
Iin kunta/ Hyvinvointipalvelut
Janne Puolitaival
janne.puolitaival(ät)ii.fi
hyvinvointijohtaja
Iin kunta/ Hyvinvointipalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta