3.9.2021
Lempäälän kunta, Lempäälän lukio, Lempäälä

Lempäälän lukion Ilmastosoturit

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Ilmastosoturit on lokakuun lopussa 2018 Lempäälän lukiossa perustettu aktiivinen opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen ryhmä. Ryhmällä on neljä tavoitetta:

• Välittää tietoa ympäristönsuojelusta.
• Innostaa ihmisiä tekemään ympäristön, luonnon ja ilmaston kannalta fiksuja valintoja.
• Vaikuttaa asioihin lähellä ja kauempana.
• Tuoda esille toivon näkökulmaa kiinnittämällä huomiota edistysaskeleisiin.

Ilmastosoturit keskittyvät positiivisiin ja rakentaviin tekoihin. Toivon lisäksi tarvitsemme myös tekoja. Ilmastosoturit jakavat tietoa ja taitoa.

Tämän lukuvuoden aikana soturien erityisen huomion kohteena ovat tekstiilit ja ruokahävikin minimoiminen.
Ratkaisu
Keväällä Ilmastosoturit toteuttivat Vihreää virtaa -lähiympäristöpäivät 14.-15.4.2021. Tapahtumassa haluttiin yhdistää sekä kestävän kehityksen että hyvinvoinnin näkökulmat. Toimme esille konkreettista täsmätietoa liikenteen, ruoan, kotitalouksien ja ihan arkisten valintojemme vaikutuksista hiilijalanjälkeemme ja esittelimme erilaisia ekologisempia vaihtoehtoja. Ympäristöpäivien aikana julkaisimme useita asiantuntijahaastatteluja ja opiskelijoilla teetettyyn kyselyyn pohjautuvia tietoja. Oppituntien aluissa oli lyhyehköjä videoita ja tietoiskuja edellä mainituista teemoista.

• Syksyn tulevassa ohjelmassa on omien pinssien, kangasmerkkien, rollupin ja hupparin suunnittelua. Osa sotureistamme haluaa tehdä hupparin itse ja osalle teetetään ekologiset Soturihupparit.
• Järjestämme kierrätystorin 11.10. - 15.10. jonne jokainen voi tuoda kiertoon omia vaatteitaan ja tavaroitaan ja myös ottaa mukaansa sellaista, josta arvelee olevan itselleen iloa ja hyötyä :)
• Käytössä on myös Lelun kirppis osoitteessa: @virtakirpputori
• Saimme 5000€ rahoituksen, jonka avulla yhteistyössä kunnan kanssa Lempäälän keskustaan rakennettavaan puistoon sijoitetaan meidän suunnittelemamme arboretum. Suunnittelutyö on alkanut.
• Osallistumme Educa-messuille ja Ideapark-tapahtumaan levittäen Ilmastosoturi-aatetta.
• Lisäsimme nettisivuillemme painikkeen, jonka avulla voi ottaa ilmastosotureihin yhteyttä. Ilmastosoturit tulevat joko etäyhteydellä tai ihan fyysisesti kertomaan toiminnastaan ja mahdollisesti auttamaan oman soturiryhmän perustamisessa.
• Ruokalan hävikkiruoan tehokkaampi ja organisoidumpi myynti on käynnistynyt.
Tulokset
Näistä teoista, tapahtumista ja yhteisöllisyydestä saamme energiaa, vihreää virtaa ja uskoa tulevaan. Jokainen meistä tekee ratkaisuja joka päivä. Meidän on muutettava elintapojamme ja valittava toisin. Ei ole kyse siitä mitä me menetämme, vaan siitä, mitä me saavutamme.

Onnistuimme jälleen saamaan mukaan toimintaamme uusia innokkaita ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Ilmastosotureita on Lempäälän lukiossa jo yli 90.

Ilmastosoturimme vierailivat Ruoveden lukiossa 19.8.21 ja samana päivänä perustettiin Ruovedelle oma ilmastosoturit-ryhmä. Jatkamme matkaamme. Lokakuussa meidät on kutsuttu Ikaalisten lukioon ja F.E. Sillanpään lukioon.

Lokakuun alussa on tulossa myös soturipäivä, jolloin muiden kuntien ilmastosotureita kutsutaan lukiollemme yhteiseen toimintapäivään.

Tehostimme hävikkiruoan markkinointia perustamalla WhatsApp-ryhmän sillä positiivisella seurauksella, ettei ruokahävikkiä ole tullut nyt viikkoon!

Ilmastosoturit jatkavat hienoa toimintaansa yhteisen asian puolesta!

http://vps.virtuaalikoulu.org/ilmastosoturit/

Instagram ja Twitter: @ilmastosoturit

Yhteyshenkilöt

Taina Salonen
taina.salonen(ät)lempaala.fi
Ilmastosoturi, apulaisrehtori
Lempäälän lukio

Jarmo Lehtinen
jarmo.lehtinen(ät)lempaala.fi
Ilmastosoturien ohjaava opettaja
Lempäälän lukio
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta