10.10.2019
Kurikan kaupunki, puhtaus- ja ruokapalvelut , Kurikka

Tarjottimettomuus ruokailuissa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Tarjottimen käsittely, pesu ja nostelu jää pois kun asiakas käyttää ruokailussa vain lautasta, lasia ja ruokailuvälineitä. Tämä tarkoittaa pienempää veden kulutusta, pesuaineen kulutusta ja energiankulutusta, mutta myös parantunutta ergonomiaa. Tarjoilu järjestetty niin että ko. toimintamalli on mahdollinen: salaatti ja pääruoka kerätään ensin lautaselle ja vasta sen jälkeen otetaan lasi ja juomat. Leipä ja levite sekä servetti ja ruokailuvälineet ovat tarjolla ruokasaleissa, lähellä istumapaikkoja
Ratkaisu
Ruokapalvelupäällikön toimesta käytiin keskusteluja sivistys- ja varhaiskasvatus henkilöiden kanssa toiminta tavan muutoksesta. Tämän jälkeen otettiin mukaan myös ruoka- ja puhtauspalvelun työtekijät.
Muutettiin linjastojen järjestystä niin, että ruuan ottotilanne on sujuvampi sekä asiakasystävällisempi.

Tulokset
ERGONOMIAN MATEMATIIKKAA:
Jos ruokailijoita on 1800 ja yksi tarjotin painaa 440g, nostellaan tarjottimien muodossa 792 kiloa/pv/työvaihe, koska korillisia tulee 200 (=1800kpl/9koria). Lisäksi korien painosta tulee lisää nostettavaa kuormaa 364kg (=200 koria x 1,82kg). Yhteensä päivittäin nostellaan siis yhdessä vaiheessa 1156 kg tarjottimia ja koreja. Kun tarjottimet nostetaan ensin astianpalautuksesta koreihin ja koneeseen ja sieltä puhtaina vaunuun, toistuu 1156 kilon nostelu ainakin kaksi kertaa päivässä. Nosteltavia kiloja siis minimissään 2312/pv. Viikossa tämä on 11560kg turhaa nostelua… Kun tähän lisätään monet kiertoliikkeet tiskissä, kyykkymiset ja pinomiset sekä muut tarjottimien käsittelyn vaiheet, huomataan, että tarjottimet aiheuttavat paljon kehoa kuormittavia työvaiheita ja tarjottimettomuuteen siirtyminen on iso ergonomian parannus.

VESI- JA PESUAINEMATEMATIIKKAA:
Jos yhteen koriin menee 9 tarjotinta ja ruokailijoita on em. kohteissa 1800, tarkoittaa tämä siis 200:ttä korillista tarjottimia…
- työajaksi muutettuna tämä on noin 13,3 h/pv kahdelta henkilöltä: tiskien syötössä ja vastaanotossa. (=200 koria x 2 min x 2 henkilöä)
- vedeksi muutettuna tarjottimet kuluttavat puhdasta vettä 600 litraa vettä/pv (=3 litraa/kori x korien lukumäärä 200).
- pesuaineeksi muutettuna 12 dl vahvaa konetiskiainetta/pv (=600 litraa/100 X 2% konsentraatio)
- kilowateiksi muunnettuna tämä on 56 kW/pv
Viikossa määrät ovatkin sitten jo 66,5h turhaa työtä, 300litraa puhdasta vettä ja 6 litraa konetiskiainetta…
Kuukaudessa (21 työpäivää) 279 tuntia työtä, 12600 litraa vettä ja 25,2 litraa pesuainetta
Kouluvuoden aikana vuodessa (188 työpäivää) 2500 tuntia työtä, 112800 litraa vettä ja 225,6 litraa konetiskiainetta

Ruokailu ilman tarjottimia on siis melkoinen ekoteko… erityisesti kun muistaa, että pesuun kuluvaan puhtaaseen veteen sitoutuu paljon energiaa (kun vesi lämmitetään kuumaksi koneen vastuksilla), jätevedestä maksetaan tuntuvia summia ja että konepesuaine on todella vahvaa, pH-arvoltaan 14.

Tarjottimettoman ruokailun lisäksi Kurikan ruokapalveluissa pyritään minimoimaan ruokahävikki, tekemään arjen ekotekoja maalaisjärjellä ja olemaan mukana kestävän kehityksen hankkeissa. Jätteiden lajittelu ja kierrätys on ollut osa arkeamme jo kauan.

Yhteyshenkilöt

Anne Haaramo
anne.haaramo(ät)kurikka.fi
Ruokapalveluvastaava
Kurikan kaupunki puhtaus- ja ruokapalvelut
Maarit Annala
maarit.annala(ät)kurikka.fi
Palvelupäällikkö
Kurikan kaupunki puhtaus- ja ruokapalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta