11.10.2023
Limingan kunta, Liminka

Työntekijät ideoimaan säästökohteita

Palkittu!
Palkittu
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kuntien talousnäkymät tuleville vuosille ovat tiukat. Erilaisia säästötoimenpiteitä ja toiminnan tehostamista suunnitellaan ympäri Suomea.

Limingassa kunnanhallitus haastoi johtoryhmän syksyllä 2023 miettimään, kuinka kunta saadaan pidettyä pinnalla tulevina vuosina tiukoista taloudellisista näkymistä huolimatta. Tavoitteeksi asetettiin muutamien täysin uusien säästö- tai toiminnan tehostamiskeinojen löytyminen. Tämä tuli tehdä kuitenkin siten, että palveluiden laatu ei kärsisi. Päätettiin osallistaa työntekijät ideoimaan säästökohteita.
Ratkaisu
Laadimme webropol-kyselyn, joka lähetettiin koko henkilöstölle sähköpostitse.

Saatekirje henkilöstölle:
Keksi pyörä uudestaan – voita palkallinen vapaapäivä!

Toimintaa tulisi tehostaa, mutta millä keinoilla? Koska kaikki viisaus ei asu Lakeustalon kolmannessa kerroksessa (ts. kunnanvirastolla), tarvitaan nyt siis jokaisen apua ja näkemystä.

– Kunnanhallitus on haastanut johtoryhmän miettimään, kuinka kunnan pää saadaan pidettyä pinnalla tulevina vuosina tiukoista taloudellisista näkymistä huolimatta. Avuksi tarvitaan nyt koko henkilökuntaa, avaa talousjohtaja Lasse Siekkinen.

Nyt jokainen työntekijä saa mahdollisuuden osallistua säästötalkoisiin ideoimalla: Onko työssäsi käytänteitä, jotka ovat jäänne menneisyydestä? Voisiko jonkin palvelun tuottaa tehokkaammin, mutta edelleen laadukkaasti? Miten se mielestäsi tulisi tehdä? Pyörä on jo keksitty, mutta voisiko sen rakentaa toisella tavalla?

– Ne uudet ideat, jotka tuovat kunnalle 5 000 euron vuosittaisen säästön tai 10 000 euron kertaluontoisen säästön, ja päätetään toteuttaa, palkitaan palkallisella vapaapäivällä. Ideat käydään läpi talousarvion valmistelun yhteydessä. Vuosittaista tasapainottamisen tarvetta on 1,5 miljoonaa euroa, joten jokainen idea on tervetullut!

Määräaikaan mennessä saatiin 10 erilaista säästöideaa, jotka on viety eteenpäin johtoryhmän ja valtuutettujen arvioitavaksi. Toimintamallin ideoiminen toteutettiin johdon ja asiantuntijatason kesken, työntekijät olivat mukana ideoimassa säästökohteita. Toteutus ei maksanut mitään, työaikaa viestintään ja kyselyn rakentamiseen meni noin 2 tuntia. Läpimenneet ideat maksavat kunnalle palkallisen vapaapäivän verran.
Tulokset
Määräaikaan mennessä saatiin tosiaan 10 erilaista säästöideaa, joita parhaillaan arvioidaan johtoryhmän ja valtuutettujen toimesta. Toivon mukaan henkilöstöstä lähteneet ideat luovat säästöä ja tuovat esille rakenteellisia "vikoja" joita korjaamalla voidaan myös säästää. Kehittämistyötä valitettavasti joudutaan jatkamaan todennäköisesti myös tulevina vuosina, kun kunnan talousnäkymät ovat haasteelliset.

Yhteyshenkilöt

Laura Kelhä
laura.kelha(ät)liminka.fi
Kehityspäällikkö
Limingan kunta
Lasse Siekkinen
lasse.siekkinen(ät)liminka.fi
Talousjohtaja
Limingan kunta

Anu-Maija Kärjä
anu-maija.karja(ät)liminka.fi
Viestintäpäällikkö
Limingan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta