7.10.2022
Lempäälän kunta/ Lempäälän lukio, Lempäälä

Yhteisöpedagogi Lempäälän lukiossa

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Tavoitteena oli opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääminen Lempäälän lukiossa ja samalla koko kampuksella.
Ratkaisu
Hankerahoilla pystyttiin palkkaamaan lukiolle yhteisöpedagogi 60% työajalla. Toimintaa ideoitiin koko henkilökunnan kanssa, mutta erityisesti opiskeluhuollon ja lukion opiskelijakunnan hallituksen kanssa.

Erilaisia uusia toimintamuotoja:

Bändikerho kokoontuu musiikkiluokassa perjantaisin kello 14.15 jälkeen yhteismusisoinnin merkeissä. Osallistujia ollut mukana ensimmäisillä kerroilla 5 – 12 henkilöä. Jatkossa on mahdollista jakaa ryhmä kahtia. Osallistujia on ollut sekä lukiosta että Tredusta.

Pöytätennissarjaa pelataan maanantaisin välitunneilla alkaen kello 11. Opiskelijat saavat haastaa toisiaan pöytätenniksessä ja lasketaan pisteet, eniten pisteitä keränneet palkitaan vuoden lopulla (top 3).

”Hypärikahvihetki” ensimmäisessä periodissa torstaisin kello 13 – 14.15 yhdessä opintokuraattorin kanssa. Hyppytuntia viettävät opiskelijat voivat tulla vapaamuotoisesti vaihtamaan kuulumisiaan kahvin ja keksien äärellä Riston ja Kristan kanssa. Osallistujia on ollut vaihtelevasti 10 – 40 henkilöä. Ajatuksena on jatkaa kahvitteluja seuraavissakin periodeissa.

Liikuntakerho alkaa toimintansa 2. periodista. Kokeillaan vaihtoehtoina maanantaita koulun jälkeen (15.40 ->) ohjatusti liikuntasalissa, jolloin Risto on paikalla ja lajeina esimerkiksi sähly, lentopallo, koripallo tai sulkapallo. Toinen vaihtoehto on tiistai-iltapäivä (14.15 ->) omaehtoisesti liikuntasalissa samojen lajien parissa ja katsotaan, kumpi vaihtoehto parempi

Muita yksittäisiä toimintoja/tapahtumia:

- Kampuksen oman Virtapäivän loppurastin ohjaaminen ja suunnittelu yhdessä tutoropiskelijoiden kanssa
- Esittäytymiset myös Tredun aloittaville opiskelijoille luokittain
- 75 minuutin musiikin -ja soveltavan psykologian oppituntien ohjaus ja suunnittelu
- Päättöviikon perjantain (30.9. sekä myös keskiviikon 30.11.) makkaranpaistohetki opiskelijoille kampuksen kodassa
- Puheenvuoro nettikiusaamisesta lukio-opiskelijoille yhteisesti
- Musiikkiluokan kielisoitinten tarvittavia huoltotoimenpiteitä
- Suomen Parkour -yhdistyksen ohjaaja tulossa vetämään ohjatun Ultimate -tunnin liikuntasaliin tiistaina 25.10.
- Vierailu psykologia 1 -kurssin oppitunnille yhdessä opiskelijahuoltotiimin kanssa 31.10.
- Yhteistyötapaamisia mm. Lempäälän kunnan nuorisopastori Ira Sirkiän, Kanavan koulun kouluyhteisöohjaaja Niko Hujasen sekä Nokian lukion yhteisöpedagogi Sanna Paasimaan kanssa
- Opiskelijakunnan hallituksen kanssa yhteisten tapahtumien suunnittelua, esimerkiksi abit vs. henkilökunta -pesäpallo-ottelu Lempoisten koululla sekä Halloween pukukilpailu 31.10.

Suunnitelmissa myös mm. bändikerholaisten oman musiikkikappaleen äänitys ympäristöaiheiseen elokuvaprojektiin liittyen sekä kerholaisten mahdolliset esiintymiset koulun sekä kunnan nuorisopalveluiden tilaisuuksissa.
Tulokset
Opiskelijat ovat innoissaan mukana pitkään jatkuneen koronaepidemian jälkeen. Tätä on kaivattu! Tavoitteena on saada tälle oppilaitosnuorisotyölle myös jatkoa hankkeen päättymisen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Taina Salonen
taina.salonen(ät)lempaala.fi
Apulaisrehtori
Lempäälän lukio
Risto Pajari
risto.pajari(ät)lempaala.fi
Yhteisöpedagogi
Lempäälän lukio
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta