#uutinen - 05.12.2023

Työn ilo ja yhdessä tekeminen pääosassa Tärkeissä töissä -gaalassa

Kunta- ja hyvinvointialan innostavimmat kehittämisteot palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa. Kulunut vuosi oli ennätyksellinen, sillä Tekojen torille ilmoitettiin lähes 250 uutta kehittämistekoa.

Iloisia ihmisiä gaalassa
Pörssitalo täyttyi iloisista juhlijoista, kun kuntien ja hyvinvointialueiden kehittämistyötä palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa. 
Tärkeissä töissä -gaala 2023
Gaalan juonsivat Henna Honkalo ja Anna-Mari Jaanu. 

 

Iloinen puheensorina täytti Helsingin Pörssitalon, kun kunta- ja hyvinvointialan ammattilaiset ympäri Suomen kokoontuivat 4. joulukuuta juhlimaan Tärkeissä töissä -gaalaa, jossa palkittiin alan parhaita kehittämistekoja.

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat kertoneet tekemästään kehittämistyöstä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja alan pääsopijajärjestöjen yhteisessä Tekojen tori -portaalissa. Tänä vuonna kampanja tuotti ennätystuloksen, kun 59 organisaatiota ilmoitti portaaliin lähes 250 uutta kehittämistekoa.

– Kampanja onnistui yli odotusten. Saimme paljon kehittämistekoja liittyen työhyvinvointiin, työsuojeluun ja työturvallisuuteen, jotka ovat jatkuvasti esillä kunta-alalla, KT:n työelämän kehittämisen asiantuntija Anna-Mari Jaanu iloitsee. 

– Haluamme nostaa julkisen työn arvoa sekä tehdä näkyväksi isoja ja pieniä kehittämistekoja kunnista ja hyvinvointialueilta. Kannustamme alan työpaikkoja levittämään ideoitaan ja kehittämisratkaisujaan muille.

KT.n ja pääsopijajärjestöjen edustajat
KT:n Markku Jalonen, JUKOn Mari Keturi, Jytyn Jonas Fyrqvist, JHL:n Kristian Karrasch, SuPerin Anne Sainila-Vaarno ja Tehyn Jussi Rantanen toivat tervehdyksen Tärkeissä töissä -kokonaisuuden taustaorganisaatioista. 

 

Liminka teki sen taas

Liminka palkittiin kolmatta vuotta peräkkäin vuoden kekseliäimpänä kuntana, kun se toi Tekojen torille 58 kehittämistekoa.

Liminkalaiset juhlivat
Kolmas kerta toden sanoo, tuulettivat liminkalaiset!

 

– Olemme strategiassamme luvanneet uudistua, kokeilla rohkeasti ja tehdä yhdessä. Nämä lupaukset luovat pohjan kehittämistyöllemme. Pienessä organisaatiossa on helppo kokeilla uusia toimintatapoja ja saada asiat käytäntöön, Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala kertoo.

– Lisäksi meillä on töissä huippuporukka, jolla on halu olla aktiivisesti mukana kehittämässä suomalaista kuntakenttää ja sen toimintatapoja.

Aku Varamäki
Ilo työssä  — mistä se löytyy? Kysyi gaalan keynote-puhuja Aku Varamäki.

 

Robotti apuna HR:n rutiinitehtävissä

Yksi tämän vuoden palkituista on kehittämismyönteisestä kulttuuristaan tunnettu Vantaa, jonka Reima Robotti auttaa HR-tiimejä aikaa vievissä rutiinitehtävissä.

– Reima on kollegamme, jonka työpanos on vapauttanut muiden tiimiläisten aikaa esimerkiksi asiakaspalveluun ja kehitystyöhön, Vantaan HR-järjestelmäpäällikkö Mari Holkko kertoo.

– Toivon hyvien kokemustemme rohkaisevan myös muita hyödyntämään ohjelmistorobotiikkaa työssään, Holkko kannustaa.

Rohkeaa puhetta yhteisöohjautuvuudesta

Järvenpään palkitut Pakka sekaisin? -keskustelukortit tarjoavat työyhteisöille mahdollisuuden keskustella itse- ja yhteisöohjautuvuudesta.

– Tiimit ovat korttien avulla lähteneet ennakkoluulottomasti tutkimaan vaihtoehtoja perinteiselle johtamiselle ja hierarkkiselle toimintakulttuurille. Tämä on tärkeää, sillä muutos kohti yhteisöohjautuvuutta ei onnistu ilman keskustelua, havahtumista ja asenteiden muutosta, Järvenpään HR-kehittämispäällikkö Kati Toikka kertoo.

– Kortit on otettu innostuneesti vastaan, ja ne voi ladata itselleen Kevan oppimisympäristöstä, Toikka vinkkaa.

Palvelut yhdeltä ovelta

Lempäälä palkittiin Palvelukäytävä-konseptista, joka tuo palvelut lähemmäs kuntalaisia.

– Halusimme tarjota asiakkaille yhden oven, josta saisi mahdollisimman kattavasti joko paikan päällä tai sähköisesti kunnan, valtion ja yksityisen sektorin palveluja, Lempäälän palvelukoordinaattori Emmi Ikonen kertoo.

Kuntalaiset ovat löytäneet hyvin Palvelukäytävän palvelujen pariin.

– Eräs diakoni kertoi kuulevansa kuntalaisilta, että Palvelukäytävä on paikka, jossa he kokevat saavansa aina apua, kysyvätpä he mitä tahansa, Ikonen iloitsee.

Koulunkäynninohjaajien ääni kuuluviin

Kangasala halusi parantaa koulunkäynninohjaajien vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä. Tätä varten perustettiin nyt palkittu koulunkäynninohjaajien kehittämisryhmä.

– Koulunkäynninohjaajat tekevät entistä vaativampaa työtä tukea tarvitsevien oppilaiden määrän kasvaessa kouluissa. Halusimme saada heidän äänensä kuuluviin, Kangasalan opetuskoordinaattori Marja Mattila kertoo ja iloitsee ryhmän onnistumisista:

– Yhteistyö koulunkäynninohjaajien kesken on lisääntynyt, ohjaajien ammatti-identiteetti vahvistunut ja tiedonkulku esihenkilöiden ja ohjaajien välillä parantunut.

Gaalan iloista yleisöä

 

Keskiössä henkilöstön turvallisuus

Palkittuihin kuului myös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen koulutusmalli, jonka tavoitteena on parantaa henkilöstön turvallisuusosaamista sekä antaa heille uusia ja toimivampia keinoja kohdata haastavasti ja aggressiivisesti käyttäytyvät asiakkaat.

– Koulutusmalli on otettu hyvin vastaan. Koulutustarjonnan selkeyttäminen ja se, että esihenkilöt tietävät nyt entistä paremmin, minkä laajuisen koulutuksen oma henkilöstö suorittaa, ovat saaneet kiitosta, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen työsuojeluvaltuutettu Markus Haukka kertoo.

Kemikaalitonta puhtautta

Asikkalan kunnassa on puolestaan siirrytty käyttämään päivittäisessä ylläpitosiivouksessa ainoastaan kemikaalitonta puhdistusainetta. Teko palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa.

–Siivous on Nanovedellä helppoa, tehokasta ja turvallista, Asikkalan siivoustyönjohtaja Tuija Turunen kiteyttää.

– Monet oireilevat kemikaaleista ja tuoksuista. On hienoa, ettemme aiheuta työntekijöillemme tai asiakkaillemme ylimääräistä riskiä. Kiitosta on tullut etenkin päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmilta, Asikkalan tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen kertoo.

Tutustu kaikkiin palkittuihin kehittämistekoihin tästä linkistä. 

Teksti: Jenni Tepsa
Kuvat: Ilkka Ranta-aho

<   takaisin