18.12.2023
Sallan kunta/sivistys-ja kulttuuripalvelut, Salla

Kunnan kehittämistoiminta keskitetysti

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Sallan slogan "In the Middle of Nowhere" antaa itsestään kuvan "siellä jossain", mutta kehittämistyöllä halutaan muuttaa sloganin jatkoksi "positiivista tapahtuu ja täällä on hyvä olla".

Sallan kunnassa on pyritty kehittämään monipuolisesti koulutus ja kulttuuripalveluita. Tavoitteena on kunnan vetovoimaisuuden luominen.
Ratkaisu
Kunnan kehittäminen on yhteistyön tulosta, joka koskee tavalla tai toisella kaikkia Sallalaisia ja kuntamme yhteistyökumppaneita. Kehittämishankkeessa ovat mukana kaikki vauvasta vaariin. Kehittämistoiminnan vaikutukset koskettavat välillisesti tai suoraan meitä kaikkia täällä asuvia. Tärkeää on me -henki ja positiivisten asioiden huomioiminen ja huomaaminen.

Metsä- ja luontovarhaiskasvatuksen kehittäminen, osallistuminen Vihreä kortti -toimintaan.

Perusopetuksessa on kaksi isoa hanketta, joista toisessa luodaan kestävän elämäntavan opetussuunnitelmaa ja oppimistehtäviä tiede- ja taitopolkuina niin luontoympäristöön kuin digiympäristöön. Hanke tehdään yhteistyössä Lapin yliopiston harjoittelukoulun ja Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman kanssa. Toisessa hankkeessa on opiskelu- ja tunnetaitojen kehittäminen keskiössä.

Lukiossa yhteistyö ammatillinen oppilaitos Lappian kanssa pilotoi oppisopimuskoulutusta lukiossa.

Lisäksi yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on alkanut syksyllä 2023. Sallassa alkaa uusi pilotti ohjelmistotekniikan ja diplomi-insinöörien avoin väylä. Koulutuksessa on yhteensä 20 aloituspaikkaa.. Avoimen väylän suorittaminen arvosanalla 3 mahdollistaa pääsyn opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon ja suorittamaan tutkinnon loppuun.


Kansalaisopistossa on ollut jo 14 vuotta kansainvälinen kesälukio, jossa opiskellaan suomen kielen lisäksi taito- ja taideaineita.


Kirjastossa on kirjastoauto Lukuwoorti, joka vie kirjastokasseja kaikille halukkaille esim. lapsiperheille. Lukuwoorti vie myös kulttuuritapahtumia kyliin ja koteihin.


Sota- ja jälleenrakennusmuseo kunnallisena ammatillisesti hoidettuna museona huolehtii kulttuurisesta kestävästä elämäntavasta.


Kunnan yhteinen hanke Save Salla- talon suunnittelu on käynnistynyt marraskuun alussa. Save Salla-kampanja sai paljon julkisuutta ja monin tavoin palkittu ilmastokampanja. Kampanjaa lähdetetään konkretisoimaan kehittämällä liikekiinteistöön tila, jossa näkyy taloudellinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja ekologinen kestävyys. Tila tulee uudelleen konseptoitu Välikäsi-kirpputori sekä erilaisia kohtaamisen, työllistymisen ja tekemisen mahdollisuuksia.

Kansallispuiston kehittäminen on myös työn alla.
Tulokset
Selkeimmät muutokset näkyvät kunnassa tehdyissä päätöksissä, jossa pyritään vaikuttamaan yleiseen viihtyvyyteen; esim. tyhjät tilat käyttöön "yhteinen olohuone" = tervetuloa.

Toinen esimerkki on nuorten ja lasten lukuharrastusten tukeminen kirjastopalveluiden jalkautuessa kouluille kerran kuussa.

Kunnassamme kehittämistyö jatkuu ja kehittyy. Taloudellinen aspekti selvinnee joskus tulevaisuudessa.

Yhteyshenkilöt

Tuija Ikäläinen (Marja Myllykangas koonnut)
tuija.ikalainen(ät)salla.fi
Kunta-alankehittämisjaoksen jäsen/pääluottamusmies JUKO/
Sallan kunta sivistyspalvelut
Marja Myllykangas
marja.myllykangas(ät)salla.fi
Sivistysjohtaja
Sallan kunta sivistyspalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta