17.10.2023
Posion kunta, Osaamiskampus ja elinkeinopalvelut, Posio

Yrittäjyyspolut kaikilla oppiasteilla opetussuunnitelmassa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Opetussuunnitelmiin sisältyy opintopisteytetty yrittäjyyskasvatus kaikilla oppiasteilla aina varhaiskasvatuksesta peruskoulun ala- ja yläasteelle ja lukioon saakka. Oppilaitoskumppanit eli Lapin yliopisto, REDU, Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulut on valittu yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen tavoitteiden mukaisesti.
Ratkaisu
Opetussuunnitelmia uudistettiin siten, että yrittäjyyskasvatuksen opintojaksot vietiin opetussuunnitelmaan. Yrittäjyyskasvatuksen opintojaksojen valinta tehtiin yhdessä yritysvalmentajaopettajien kanssa. Kaksi yritysvalmentajaopettajaa valmennettiin yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa. Yrityskumppaneita valittiin opintojaksoille case-yrityksinä ja kummiyrittäjinä. Lisäksi valittiin oppilaitoskumppanita.

Mukana kehittämässä ovat olleet ja jatkossa ovat opettajat, päälliköt ja johto sekä yritykset/ kumppanioppilaitokset. Opetustyön mitoituksessa opettajien/ yritysvalmentajien tuntisuunnitelmissa on otettu huomioon kustannukset työaikana.
Tulokset
Opiskelijoiden ja oppilaiden aktivointi on onnistunut hienosti. Yrityksiä on jo nyt useita kumppaneina kehittämistyössä. Lisäksi oppilaitoskumppanit ovat tutkimuslähtöisesti kehittämässä opetussisältöjä ja opetusympäristöjä. Mukana ovat mm. käytännönläheiset labrat ja tki-hankkeet. Yrittäjyyden kehittämisessä ja uusien yritysten luomisessa keskeisenä on Pentik-kampus. Lisäksi kärkiyritys on kumppanina mukana mm. osaavan työvoiman saamiseksi jatkossa ja koulutuksen sisältöjen kehittämisessä.

Yhteyshenkilöt

Pekka Jääskö
pekka.jaasko(ät)posio.fi
Kunnanjohtaja
Posion kunta
Salla-Maarit Toivanen
salla-maarit.toivanen(ät)posio.fi
Johtava rehtori
Posion kunta, Osaamiskampus
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta