8.10.2019
Rovaniemen vapaa-ajan palvelut, Rovaniemi

Kunnan Pojat– Rovaniemen kaupungin virallinen rytmiorkesteri

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
”En mie olis oikeastaan jaksanut tulla tänne, mutta hyvä kun tulin.
Tämä pelasti päivän. Ihanaa musiikkia!”

Tapionkodin palvelukodin asukkaan lausahdus kuvaa hyvin rovaniemeläisen Kunnan Pojat -yhtyeen esittämän musiikin vaikutusta ja vastaanottoa. Rovaniemen kaupungissa syntynyt innovaatio, perusturvan, kulttuurin ja Kylien kehittämissäätiön rahoituksella toimiva Kunnan Pojat -orkesteri, sai alkunsa vuonna 2017. Aamukahvikeskustelun aikana nousi esiin idea palkata työllisyysvaroin muusikko kulttuuritoimeen. Sitten käytiin tuumasta toimeen.
Ratkaisu
Ratkaisu koettiin onnistuneena ja pian muusikoita oli jo kolme. Keikkoja tehtiin huimalla vauhdilla: puolessa vuodessa kertyi noin 140 esiintymistä. Tällä hetkellä Kunnan Pojat orkesteri tekee vuosittain 250 – 300 keikkaa kohderyhmänään erityisesti perusturvan asiakkaat ja kylien asukkaat. Keikkapaikkona ovat muun muassa hoivakodit, asukastuvat, päiväkeskukset ja kylätalot. Eläköitymiset, merkkipäivät ja monet muut kaupungin tapahtumat kutsuvat yhtyettä usein esiintymään. Toiminnan tueksi on osoitettu kulttuuriin ja sosiaali- terveystoimeen suunnattuja testamenttivaroja.
Esitettävät kappaleet valitaan asiakkaita silmällä pitäen. Silloin tällöin pidetään osallisuutta edistäviä hetkiä, kuten Tunnistatko Tunnarin ja muita musiikkivisailuja. Kunnan Pojat tekee aktiivista yhteistyötä kaupunginkirjaston kanssa. Kouluille on räätälöity Talking Rock´n Roll, Talking Blues ja Talking Beatles musiikkivinkkauksia, joissa käydään läpi runsain musiikkiesimerkein eri musiikin tyylilajien historiaa ja kerrotaan musiikkirjaston materiaaleista, Taidemuseon kanssa on myös tehty yhteistyötä viemällä kylien asukkaille maistiaisia näyttelyistä musiikin kera. Tällainen oli esimerkiksi Uuteen aamuun -näyttelyn esittely sota-ajan laulujen myötä Songan kylätalolla. Rovaniemi-viikolla Kunnan Pojat soitti ikäihmisten päivätansseissa, linja-autoissa, palkitsemistilaisuudessa ja he onnittelivat myös Rovaniemen kaupungin vanhinta asukasta, joka samalla lienee yhtyeen iäkkäin fani.
Tulokset
Parhaillaan Kunnan Poikien riveissä on 6 muusikkoa, joista palkkatukityölistettyinä on kolme muusikkoa. Ratkaisu on hyvä monella tapaa, työllistetyt muusikot saavat mielekästä oman alansa työtä ja kaupunki hoitaa työllistämisvelvoitettaan tarjoten samalla hyvää mieltä asukkailleen. Kunnan Poikien toiminta voi olla myös työssäoppimispaikkana muusikoiksi haluaville. Ammattimainen työympäristö ja monipuolisen ohjelmiston hallinta luo hyvät perusteet jatko-opintoja ajatellen. Tulevaisuuden suunnitelmissa on tarjota oppisopimuskoulutusta yhteistyössä Torniossa sijaitsevan Lappia – konservatorion kanssa. Ohjelmisto kehittyy kaiken aikaa ja tulossa on Maailman ympäri Kunnan Poikien kanssa -kiertue, jossa lauletaan ainakin viroksi, japaniksi, ranskaksi, portugaliksi ja venäjäksi.

Kunnan Pojat -toiminta edustaa notkeaa, nopeasti reagoivaa ja asiakaslähtöistä toimintaa. Se on kulttuuritoimintaa, joka suuntautuu vahvasti perusturvaan ja hyvinvointia sekä terveyttä edistävään työhön musiikin keinoin. Musiikin on todettu aktivoivan monin tavoin ihmisen aivotoimintaa. Musiikin vaikutus aivoihin on nopea. Heti, kun ihminen kuulee musiikkia, keho ja mieli alkavat synkronoitumaan musiikin kanssa. Musiikki vaikuttaa hengitykseen ja lihasjännitykseen veren hormonipitoisuuksien ohella. Tutkimusten mukaan samassa tilassa samaa musiikkia kuuntelevien fysiologiset toiminnot synkronoituvat keskenään. Samaa musiikkia kuuntelevien kehot ikään kuin toimivat samassa rytmissä.

Kunnan Poikien soitto jatkuu ja on hienoa, että kehitetty uusi toimintamalli ja sen toteuttaminen sai Rovaniemen kaupungin henkiöstöyksiköltä tunnustusta työhyvinvoinnin edistämistyöstä. Viime aikoina olemme Rovaniemellä, vapaa-ajan ja perusturvan palvelujen kanssa, rakentaneet monia yhteisiä siltoja, nykyarkea parastaen ja tulevia muutoksia ennakoiden. Kunnan Pojat edistävät työllään hyvinvointia ja kohtaamisia sekä hyvää mieltä musiikin keinoin, pilkettä silmäkulmassa ja asiakkaiden ja työntekijöiden toiveita kuullen. Kaikkinensa mainio idea, jota voi helposti jakaa eri toimintaympäristöihin,

Kunnan Pojat lyhytdokumentti: https://www.youtube.com/watch?v=hX36mbYrlxc&t=32s Talking Beatles – vinkkaus https://www.youtube.com/watch?v=6FVc-Y7dfGs
Talking Rock´n Roll –vinkkaus https://www.youtube.com/watch?v=03jRnAPbx-k

Yhteyshenkilöt

Hannu Raudaskoski
hannu.raudaskoski(ät)rovaniemi.fi
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
Merja Tervo
merja.tervo(ät)rovaniemi.fi
Palvelualuepäällikkö
Kulttuuripalvelukeskus
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta