16.9.2020
Lempäälän kunta, opiskeluhuollon psykiatriset sairaanhoitajat, Lempäälä

Lempäälän koulujen psyykkareiden Instagram

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Me Lempäälän koulujen psykiatriset sairaanhoitajat, Maija Koskinen ja Johanna Lähde, koemme mielenterveyden ja erityisesti nuorten mielenterveyden sekä sen edistämisen sydämen asiana. Halusimme lähestyä nuoria ja aihetta sosiaalisen median välityksellä juuri sellaisina kuin me olemme - tavallisina naisina ilman filttereitä, aidosti kiinnostuneina siitä, mitä nuorille kuuluu ja edistäen samalla nuorten mielenterveyttä. Missiona oli, että jos yksikin nuori saa sometilin kautta avun ja tuen, olemme onnistuneet! Halusimme tuoda näkyväksi myös psykiatrisen sairaanhoitajan työtä koulumaailmassa ja sitä kautta laskea kynnystä avun hakemiseen - psyykkari ei ole mörkö vaan se kuuntelee. Kevään ja syksyn aikana tilillä on nostettu esiin laajasti mielen hyvinvointi sekä sen edistäminen, unen merkitys ja esimerkiksi kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä. Kevään etäkoulun aikana teimme myös jumppaliven sekä turvapaikkaharjoituksen peltomaisemassa. Meille on saanut myös lähettää toiveita.
Tili perustettiin kokeilumielessä emmekä uskoneet sen saavuttavan kummoista suosiota. Mutta toisin kävi! Olemme äärettömän iloisia ja onnellisia siitä, jos voimme työllämme laskea kynnystä mielenterveyden haasteista puhumiseen sekä avun saamisen helpottumiseen ja tehdä näkyväksi psyykkarin työtä koulumaailmassa <3
Ratkaisu
Instagram-tiliä tehtiin alussa fiilispohjalta. Teimme sitä, mistä itse saamme apua oman mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Myöhemmin lähdimme rakentamaan tilistä suunnitelmallisempaa sen suosion ja palautteen myötä, jota saimme. Tavoitteena on ollut ja on edelleen nostaa kansainvälisestikin tärkeitä mielenterveyden ja -hyvinvoinnin teemoja esille. Meitä ajoi eteenpäin palo auttaa ja kuunnella nuoria monipuolisesti sekä toisaalta astua omalle epämukavuusalueelle - somen tekemiseen ja livevideoiden pitämiseen. Totesimme kuitenkin, että meidän vahvuudet työssä perustuvat nuoren kohtaamiseen ja siihen, että olemme aitoja omia itsejämme - uskomme sen olleen osana tilin onnistuneeseen toimintaan.

Kaikki kehittämistyö tehtiin kahden aktiivisen naisen, Maija ja Johannan, voimin ja mielestämme onnistuimme siinä tosi hyvin. Meillä oli toki myös johdon tuki tähän, mutta konkreettinen työ luotiin vahvan työkokemuksen ja nuorten kanssa tehdyn työn pohjalta. Myös tilin seuraajilta pyydettiin toiveita ja palautetta ja niitä toteutettiin innokkaasti. Tarkoituksena on vielä edelleen kehittää tiliä niin, että saisimme asiantuntijoita eri aloilta mukaan tilin sisällöntuottoon.
Tulokset
Koemme, että olemme laskeneet kynnystä hakea apua mielenterveyden pulmiin. Lisäksi ajattelemme, että olemme tehneet näkyväksi psykiatrisen sairaanhoitajan työtä sairaalan ulkopuolella. Olemme heittäytyneet täysillä ja laittaneet itsemme likoon ja se, jos joku, on ollut valtavan palkitsevaa! Uskomme, että tilin (lempaalan_koulujen_psyykkarit) sana kiirii nuorilta sekä yhteistyötahoilta toisille ja tallennetuista klipeistä pystyy jälkikäteenkin saamaan apua.

Tilillä on myös esitelty koko kunnan opiskeluhuollon erityistyöntekijät : koulukuraattorit, koulupsykologit sekä koulujen psykiatriset sairaanhoitajat. Kuulumme samaan opiskeluhuollon erityistyöntekijöiden tiimiin (työyhteisö) ja näin ollen tilillä olemme tehneet näkyväksi myös muiden työyhteisömme ammattilaisten työtä. Uskomme, että se on myös ollut laskemassa kynnystä hakeutua opiskeluhuollon palvelujen piiriin.

Jokainen ennaltaehkäisty mielenterveyden pulma tuo mittavat rahalliset ja inhimilliset säästöt kansantalouteen. Tämän uskomme täyttyneen enemmän kuin yhden kerran.
Työtä jatketaan sydämestä nuorten mielenterveyden edistämisen vuoksi, jotta kukaan nuori ei jäisi ilman apua ja tukea. #minäkuuntelen #lempäälänkoulujenpsyykkarit

Yhteyshenkilöt

Maija Koskinen
maija.koskinen(ät)lempaala.fi
Koulun psykiatrinen sairaanhoitaja
Lempäälän kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta