22.8.2016
Eksote, yhteiskunnallisen osallisuuden palvelut, Lappeenranta

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen sekä aikuissosiaalityön integraatio

Yhteistyössä: Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Imatra, Lappeenranta, Lemi, Savitaipale, Taipalsaari, Luumäki
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten perustamisen myötä lähdettiin toteuttamaan sen strategiaa, kustannusten hallintaa, laitosvaltaisuuden vähentämistä, asiakaslähtöisyyttä ja palvelujen räätälöintiä. Virkamies teki työtä, johon hänet oli palkattu.
Ratkaisu
Kehittäminen perustui strategisten tavoitteiden lisäksi yksittäisten asiakkaiden tarpeiden vastaamiseen. Tämän myötä psykiatriasta tuli ensin mielenterveyspalvelut, sitten mielenterveys- ja päihdepalvelut, edelleen aikuisten psykososiaaliset palvelut ja v. 2016 alusta yhteiskunnallisen osallisuuden palvelut.

Kaiken avain on matalan kynnyksen palvelut ja asiakkaiden tarpeisiin vastaava organisatorinen ketteryys.

"Tervetuloa" on ideologiamme, strategiamme ja palvelulupauksemme. Meille voi tulla kuka tahansa milloin vain ja minkä asian kanssa tahansa. Pyrimme ottamaan kopin aivan kaikista, ylläpitämään kansalaistemme osallisuutta.

Koko organisaatiomme on uudistettu johtamisjärjestelmää - ja hyvin pitkälti johtajia myöten.
Tulokset
Viittaan aiempaan:

Meillä ei ole jonoja, laitospaikoista on suljettu lähes 70%, vastentahtoiset toimenpiteet ovat vähentyneet 90% ja talouden kehityksemme tarkoittaisi kansallisella sote-tasolla 7 -8 mrd:n vuotuisia säästöjä.

Näiden lisäksi olemme murtaneet vanhan palvelukotikulttuurin. Kun muualla palvelukotien kulut ovat nousseet 20 %, ne ovat laskeneet meillä 20%. Enää sairastuminen ei merkitse itsenäisestä asumisesta ja omasta kodista luopumista.

Asiakaslähtöisyys ja integratiivinen ajattelu ovat vakiintuneet henkilöstöömme. Meillä on pääosin yhteisiä asiakkaita ja yhteistyö on hyvin poikkiorganisatorista. Ja paljon muuta...:)

Yhteyshenkilöt

Timo Salmisaari
timo.salmisaari(ät)eksote.fi
Yhteiskunnallisen osallisuuden palvelujen johtaja
Eksote
Timo Salmisaari
timo.salmisaari(ät)eksote.fi
Yhteiskunnallisen osallisuuden palvelujen johtaja
Eksote
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta