nuoria aikuisia
Tärkeissä töissä-logo

Nuoret ja osaavan työvoiman saatavuus

Kunta- ja hyvinvointialalla on jatkuva tarve osaavasta työvoimasta. Mitä keinoja on osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi? Mitä nuoret ajattelevat työstä kunta- ja hyvinvointialalla? 

Tälle sivulle on koottu aineistoa, vinkkejä ja työkaluja teemaan liittyen. Sivu päivittyy sitä mukaa, kun lisää aineistoa löytyy ja juttusarja nuoriin liittyen valmistuu. 

Mitä nuoret ajattelevat kunnista ja hyvinvointialueista työnantajina?

 

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n vuonna teettämän selvityksen mukaan nuoret työntekijät pitävät kuntia ja hyvinvointialueita hyvinä työnantajina. Selvityksen toteutti E2 Tutkimus. Tarkemmat tutkimustulokset löytyvät täältä.
 

Noin 80 prosenttia alle 35-vuotiaista työntekijöistä on sitä mieltä, työpaikka kunnassa tai hyvinvointialueella vastaa heidän odotuksiaan melko tai erittäin hyvin. 

Selvityksen mukaan Noin 80 prosenttia alle 35-vuotiaista työntekijöistä on sitä mieltä, työpaikka kunnassa tai hyvinvointialueella vastaa heidän odotuksiaan melko tai erittäin hyvin. Myös oma ammattiala vastaa odotuksia, sillä 85 prosenttia kokee odotusten täyttyvän.

Nuoret arvostavat työelämässä erityisesti hyvää työilmapiiriä.

Kyselyn mukaan nuoret työntekijät arvostavat työelämässä erityisesti hyvää työilmapiiriä (89 %). Omassa työssä toteutuu erityisesti monipuolinen työnkuva (87 %), merkityksellinen työ (87 %) ja työpaikan hyvä sijainti (86 %).

Tutkimuksessa nousi esille seuraavia kehittäviä asioita:

  • Oppilaitosten ja työnantajien yhteistyötä on kehitettävä
  • Luotettavaa ja läpinäkyvää työnantajakuvaa on vahvistettava
  • Harjoittelijoille on taattava riittävä tuki ja ohjaus
  • Työilmapiiriin panostaminen kannattaa
  • Koulutusta vastaavat tehtävät ja mahdollisuus oman osaamisen hyödyntämiseen vahvistavat työpaikkaan sitoutumista
  • Lähijohtamiseen tulee varata riittävät resurssit 
     

Nuorten verkosto nostaa esiin tärkeitä teemoja kunta-alan houkuttelevuuden parantamiseksi


Nuorten verkostoon kutsuttiin vuoden alussa alle 30-vuotiaita kuntatyöntekijöitä kunta-alan kehittämisjaoksen jäsenorganisaatioista. Verkoston tavoitteena on tuottaa ideoita, ratkaisuehdotuksia ja uusia näkökulmia kuntatyön houkuttelevuuteen ja tuoda viestejä käsiteltäväksi kunta-alan kehittämisjaokseen ja työmarkkinatoimintaan.
 

Kunta on mainettaan paljon parempi työpaikka, ja nuoret toivovatkin panostamista positiiviseen työnantajakuvaan. 

Nuorten verkosto työskenteli kevään 2024 ja esitteli tulokset kesäkuussa kehittämisjaokselle. Alle 30-vuotiaat työntekijät arvostavat kunta-alan vakautta ja toivovat panostusta työhyvinvointiin, urakehitykseen ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Heidän mielestään kunta on mainettaan paljon parempi työpaikka, ja he toivovatkin panostamista positiiviseen työnantajakuvaan. 

 Tärkeimmät teemat, joihin tulisi nuorten mielestä kiinnittää erityistä huomiota, ovat: 

  1. Työhyvinvoinnin tukeminen eri elämäntilanteissa
  2. Joustava ja vakaa työnantaja, perhemyönteisyys 
  3. Kohtuullinen palkka ja mahdollisuus palkitsemiseen
  4. Mahdollisuus kehittää ja oppia sekä perehdytykseen ja ohjaukseen panostaminen
  5. Vaikuttamis- ja etenemismahdollisuuksien esille nostaminen 
  6. Sisäiseen viestintään panostaminen 
  7. Hyvämaineinen työpaikka, positiivinen työnantajamielikuva
  8. Resurssit verkostoitumiseen ja osallistumiseen, riittävästi aikaa verkostotyöhön


Lue lisää nuorten näkemyksiä uutisesta. Työskentely jatkuu näiden teemojen parissa syksyllä 2024. Yllä mainittuihin teemoihin tuotetaan juttusarja, joka linkitetään tälle sivulle. Juttusarjasta löytyy myös linkkejä hyviin käytäntöihin ja työkaluihin jokaiseen teemaan liittyen. 

 

 

Hyviä vinkkejä nuoriin liittyen ja lisätietoa muualla

Työturvallisuuskeskus

Linkkejä Työturvallisuuskeskuksen aineistoihin nuorten ja heidän työpaikkojensa tueksi. Sivustolta löytyy aineistoa ja työkaluja nuorten perehdyttämiseen työpaikalla, työhyvinvointiin, työsuojeluun, mielenterveyden tukemiseen.

Perehdytä nuori myös työhyvinvointia edistäviin toimintatapoihin. Sivustolta löytyy tietoa perehdytyksestä ja työkaluja. 

Työn merkityksellisyys nuoren työntekijän voimavarana -blogi. Blogissa nuoret kertovat Kysyimme nuorilta työntekijöiltä, mikä on parasta omassa työssä.

Nuorten työhyvinvointi -sivusto. Sivustolle on koottu erityisesti 16–34-vuotiaille nuorille aikuisille ja heidän työnantajilleen hyödyllistä tietoa työhyvinvoinnista.

Työterveyslaitos

Miten pidämme huolta nuorten työntekijöiden työkyvystä? Työterveyslaitoksen sivulle on koottu nuoria koskevaa tutkimustietoa sekä Työpuntari.  Työpuntarissa pääsee arvioimaan, millaiset ovat nuorten työntekijöiden työhyvinvoinnin edellytykset.

Nuorten työntekijöiden tunnetaakka – onko se työkykyongelmien taustalla? Artikkelissa kerrotaan, miten eri sukupolvien työntekijät saattavat kokea samanlaisetkin työolot eri tavalla kuormittaviksi. Heillä voi myös olla erilaiset keinot hallita työhön liittyviä ikäviä tunteita.

 Hyvinvointialueilla palautuminen ja työkyky edellyttävät tukitoimia Työterveyslaitoksen tilannekatsaus hyvinvointialueiden ensimmäisestä vuodesta kokoaa yhteen Mitä kuuluu? - ja Hyvinvointialueiden työhyvinvointitutkimuksen keskeiset tulokset. Tutkimuksessa havaittiin, että  alentunut työkyky on yleistynyt erityisesti alle 30-vuotiailla sote-ammattilaisilla.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu

Nuorten työntekijöiden suojelemisesta säädetään laissa nuorista työntekijöistä ja tämän perusteella annetuissa asetuksissa. Lain tarkoituksena on suojella nuorta työn liialliselta rasitukselta. Lue lisää työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta .

Mielihyvin duunissa -hanke 

Mielihyvin duunissa -hankkeessa tavoitteena on kasvattaa työnantajien, oppilaitosten ja työterveyshuollon osaamista nuorten työntekijöiden mielenterveyden ja työkyvyn tukemisessa erilaisin menetelmin. Työuran alussa tai sille siirtymässä oleville työikäisille nuorille hanke tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveyttä ja työelämätaitoja vahvistavaa tukea. Hankkeessa järjestetään mm. webinaareja.

Telma -lehti

Telma nostaa esiin työelämän trendejä, hyviä käytäntöjä sekä tutkittua työelämätietoa. Juttu nuorista: Nuoret haluavat työpaikoilla haasteita ja luottamusta.