Kunta-alan nuoret työntekijät haluavat vaikuttaa, verkostoitua ja edetä omalla urallaan. Kunta-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi nuorella työntekijällä pitäisi olla tieto siitä, miten alalla voi edetä ja mihin omalla työllä voi vaikuttaa. Näin asiaa konkretisoivat kunta-alan nuorten verkoston jäsenet, kun pohdittavana oli kunta-alan houkuttelevuus.

Monen nuorten työelämäodotuksiin liittyvän tutkimuksen mukaan työ ei nuorten mielestä ole vain tapa ansaita rahaa, vaan myös keino oppia ja tehdä merkityksellisiä asioita. Nuoret myös arvostavat vuorovaikutusmahdollisuuksia ja osallisuutta ja haluavat olla mukana vaikuttamassa ja kehittämässä oman työpaikan asioita. Tapoja osallistamiseen on monenlaisia, kuten esimerkiksi kehittämisasioiden säännöllinen esiin nostaminen työpaikalla tai erilaisten kehittämisryhmien perustaminen. Hyviä keinoja kehittyä työssä ja verkostoitua ovat myös esimerkiksi lähiesihenkilön ja kollegoiden tarjoama tuki, mentorointi ja muu vertaistuki, sillä nuoret haluavat oppia sekä kokeneemmilta kollegoiltaan että toisiltaan.
Vaikuttamis- ja verkostoitumismahdollisuuksista haasteltavana oli kunta-alan nuorten verkoston jäsen ja Stadin ammattiopiston opettaja Heini Hosio.
Vaikuttamis- ja etenemismahdollisuuksia ei aina ole riittävästi
Hosion mielestä jokainen työntekijä voi vaikuttaa asioihin kehittämällä omaa työtään päivä päivältä paremmaksi ja toimimalla aktiivisesti työyhteisön jäsenenä. Opettajan työn sisäiset vaikuttamismahdollisuudet ovat Hosion mukaan kuitenkin melko kapeat, koska suurin osa ajasta menee opetustyöhön. Oli opetustyössä kyseessä mikä työaikamalli tahansa, vaikuttamiselle tai verkostoitumiselle ei aina ole varattu konkreettista työaikaa.
– Vaikuttaminen ja verkostoituminen ovat monesti työntekijän omalla vastuulla. Usein ne jäävät arjen työn jalkoihin. Nykyisessä taloustilanteessa opetustyötä painotetaan vielä enemmän kuin aiemmin. Aikaa ei vain ole riittävästi, Hosio sanoo.

Miten opetusalalla voi edetä?
Työpaikalla olisi myös hyvä olla tiedossa, miten organisaatiossa tuetaan työntekijän kasvua ja kehittymistä sekä uralla etenemistä. Hosion kokemuksen mukaan opetusalalla ei välttämättä ole kovin laajoja etenemismahdollisuuksia. Alalla voi edetä esihenkilötehtäviin, lisäksi asiantuntijaroolit ja erilaiset projektitehtävät ovat mahdollisia.
– Opetusalalla nuoren työntekijän etenemismahdollisuudet rajoittuvat usein iäkkäämpien työntekijöiden siirtymiseen esihenkilötehtäviin. Eteneminen edellyttää riittävää opetuskokemusta sekä tarvittavaa koulutusta, Hosio kertoo.
Eteneminen ei kuitenkaan aina ole noin suoraviivaista. Siksi opettajat voisivat tarvita esimerkiksi perehdytykseen tai onnistumiskeskusteluihin jonkun kertomaan, mitä mahdollisuuksia henkilökohtaiselle etenemiselle on, toteaa Hosio.
– Käytännössä opetustyöhön ja sen suunnitteluun kuluva aika syö monesti mahdollisuuden edetä suunnitelmallisesti. Opetustehtävää myös painotetaan ja arvostetaan, jolloin muulle vaikuttamiselle ja verkottumiselle ei aina ole tarjolla konkreettista työaikaa. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan asiantuntija-alalla esihenkilönä toimiminen on todella vaativaa, ja se edellyttää lisäkouluttautumista ja ajankäytön hallintaa, Hosio toteaa.

Opetustyössä vaikutetaan ihmisten kehittymiseen ja hyvinvointiin
Opetusalalla tehtävä työ on kuitenkin merkityksellistä ja tärkeää, koska opettamalla voi auttaa monia ihmisiä kehittymään parhaimmaksi versioksi itsestään, kertoo Hosio. Opettajat vaikuttavat ihmisten elämään suoraan opettamiensa asioiden kautta tai välillisesti omalla persoonallaan. Opettajan työn vaikutukset näkyvät konkreettisesti esimerkiksi ihmisten osaamisen ja hyvinvoinnin parantumisena sekä elämään tarvittavien taitojen oppimisena.

Katso vinkkejä Tekojen torilta
Heinolan kaupunki Heinolan kaupungin perusopetuksen matalan kynnyksen konsultaatiomalli | Tärkeissä Töissä
Helsingin kaupunki Kohdennettu työyhteisötuki - Yhteistä työtä työhyvinvoinnin eteen jo 46 työyhteisössä! | Tärkeissä Töissä
Järvenpään kaupunki Hyvinvointia yhteisöohjautuvuudesta varhaiskasvatuksessa | Tärkeissä Töissä
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Yhteinen pöytä - osaamisen jakamista Teamsissa | Tärkeissä Töissä
Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Rasekon ammattiopisto Opettajalle apua arjen työhön | Tärkeissä Töissä
Saimaan ammattiopisto Sampo, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä Valmennustiimi tiimioppivan organisaation ja tiimien tukena | Tärkeissä Töissä
Vaasan kaupunki Urapolkujen kuvaaminen ja mallintaminen | Tärkeissä Töissä
Vantaan kaupunki Vertaismentorointia peruskouluissa Vantaalla | Tärkeissä Töissä
Muita linkkejä
KT:n teettämä selvitys Kunnat ja hyvinvointialueet houkutteleviksi nuorille aikuisille
Työ2030 -ohjelmajohtajan Sanna Kulmalan blogi liittyen nuorten työelämäodotuksiin Nuoret haluavat inhimillisen työelämän ja siitä hyötyvät kaikki
STTK:n selvitys nuorten työelämäodotuksista vuonna 2024
EezyFlow:n Nuoret työelämässä 2024-tutkimus
Työturvallisuuskeskuksen aineistoja nuorten ja heidän työpaikkojensa tueksi sekä blogit ja videot Työn merkityksellisyys nuoren työntekijän voimavarana sekä Ota nuori osaksi työyhteisöä - Työturvallisuuskeskus
Lähteet:
Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista, Finlex, 2024
Johtotehtävissä opetusalalla, OAJ, 2024
Teksti: Heini Hosio, Henna Honkalo ja Anna-Mari Jaanu
Heini Hosion kuva: Apai Oy/Paula Linna-Soininen